Aile Konutu Şerhi Nedir, Nasıl Konulur? Boşandıktan Sonra Aile Konutu Şerhi Koyulabilir Mi?

Boşanma konusunda karşımıza çıkan aile konutu şehri, önemli başlıklardan bir tanesi olarak dikkat çekiyor.
Aile Konutu Şerhi Nedir, Nasıl Konulur? Boşandıktan Sonra Aile Konutu Şerhi Koyulabilir Mi?

Boşanma konusunda karşımıza çıkan aile konutu şehri, önemli başlıklardan bir tanesi olarak dikkat çekiyor. Peki Aile konutu şerhi nedir? Aile konutu şehri nasıl konulur? Aile konutu şerhi boşandıktan sonra konulur mu? Tüm bu soruların yanıtlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Aile konutu şerhi konusu, boşanma davalarında gündeme gelmektedir.



Eşlerin birarada beraber yaşadıkları ev, alan olarak nitelendirilen aile konutunda eşlerin her biri söz sahibidir. Ancak burada her taşınmaz aile konutu olarak kabul edilmez. Bu konutlar üzerinde eşlerin hakları da yasal düzenlemelerle koruma altındadır.



UYGULAMADA OLAN DÜZENLEME



Aile konutu şerhina dair mevzuatta şu ifadeler yer almakta.



"Eşlerden biri, diğer eşin açık rızası bulunmadıkça, aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez, aile konutunu devredemez veya aile konutu üzerindeki hakları sınırlayamaz. Rızayı sağlayamayan veya haklı bir sebep olmadan kendisine rıza verilmeyen eş, hâkimin müdahalesini isteyebilir. Aile konutu olarak özgülenen taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilir."



Nasıl Konulur?



Aile konutu şerhi kapsamında ortak ve beraber yaşanan konut için şerh konulması işlemleri Tapu Kadastro Genel Müdürlüklerinden yapılır.



Bu aşamada sürecin nasıl işleyeceği, hangi evrakların gerekli olduğu ve aile konut şerhi için yapılması gereken tüm diğer işlemler Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nün internet sitesi üzerinden şu şekilde açıklandı.



"Aile konutu şerhi için merkezi nüfus idaresi sisteminden veya nüfus müdürlüğünden alınan yerleşim yeri belgesi ile medeni hali gösterir nüfus kayıt örneği aranır. Ayrıca, aile konutu şerhi işlenmesi gereken taşınmazın tapu sicilindeki ada/parsel bilgileri ile MERNİS üzerinden alınan yerleşim yeri verilerinin çakıştırılması gerektiği zaman belediye, muhtarlık, kadastro müdürlüğü, apartman yönetimi, LİHKAB vb. kurumlardan bu konuda durumu kanıtlayıcı nitelikte belge alınması gerekmektedir."



Boşandıktan Sonra Aile Konut Şerhi Koyulabilir Mi?



Aile konutu eşlerin yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdikleri mekan olarak tanımlanır. Eşler, evlilik birliğini beraberce yürütür ve yönetirler. Eşler boşandıktan sonra aile birliği bozulduğu için boşandıktan sonra aile konutu şerhi konulamaz.



Emlak365.com