Aile Malları Ortaklığı Sözleşmesi Nedir?

Ticari ortaklıkların korunmak istenmesi sebebiyle kurulan aile malları ortaklığı akrabalar arasında imzalanan bir tür ortaklık kurma işlemidir. Peki Aile Malları Ortaklığı Sözleşmesi Nedir? Nasıl Kurulur?
Aile Malları Ortaklığı Sözleşmesi Nedir?

Ticari ortaklıkların korunmak istenmesi sebebiyle kurulan aile malları ortaklığı akrabalar arasında imzalanan bir tür ortaklık kurma işlemidir. Peki Aile Malları Ortaklığı Sözleşmesi Nedir? Nasıl Kurulur?

Aile mallarının akrabalar arasında kurulacak sözleşme ile dağıtılmasının önüne geçilmekte aile malları ortaklığı kişilerin sahip oldukları taşınmaz malların satılmasının önüne geçmektedir.



Aile malları ortaklıklarına taraf olan kimselerin aynı miktarda malı ortaya koymasına lüzum yoktur. Hatta hiç mal koymadan da aile malı ortaklığı gerçekleşmektedir.



Aile malları ortaklığı aile malları ortaklığı noter senedi gibi resmi evraklar ve senetler ile düzenlenmelidir. Miras hukukunun alanına giren bu ortaklık işlemleri genellikle arsa, arazi gibi gayrimenkullerin bölünmesini ve miras nedeniyle dağılmasının engellenmesi için yapılmaktadır.



Aile Malları Ortaklığı Sözleşmesi Nasıl Kurulur?



Akrabalar arasında aile malları ortaklığı kurulabilmesi için sahip olunan emlak taşınmazların veya taşınmazlar ile birlikte sahip olunan tüm malların ortaya konularak ortaklık işleminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Söz ile bu ortaklık kurulamadığından dolayı resmi senetlere tabi olarak aile malları ortaklığı sözleşmesi tüm taraflarca imzalanarak geçerli hale gelmektedir.



Aile malları ortaklığı sözleşmesi akrabalara aile şirketi kurma başta olmak üzere taşınmazların veya ortaklığa konu olan malların satılmasının ve dağıtılmasının önüne geçmektedir. Özellikle tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçmeye çalışan bu ortaklıklar sözleşmeye taraf akrabalara eşit borçlar ve sorumluluklar yüklemektedir. Aile malları ortaklıkları akrabalar tarafından eşit söz sahibi olacak şekilde yönetilebileceği gibi diğer akrabalara kar payı verilerek de yönetilebilmektedir.



Aile Malları Ortaklığından Ayrılma Nasıl Gerçekleşir?



Aile malları ortaklıkları süreli ortaklıklar ve süresiz ortaklıklar olarak ikiye ayrılmaktadır. Süreli ortaklıklarda sözleşmeye konu olan gayrimenkuller üzerindeki ortaklıklar sözleşme bitiminde sona ermektedir. Süresiz ortaklıklarda ise sözleşmeden ayrılmak isteyen ortağın altı ay önceden diğer ortakları bilgilendirmesi ile o kimse aile malları ortaklığı sözleşmesinin tarafı olmaktan çıkabilir.



Kaynak: Emlak365.com