Akaryakıt Sektörü Kan Ağlıyor: Zamlar Onları da Vurdu, Birer Birer Kapanıyor!

Akaryakıt sektörü maliyet artışları ve yapılan zamlar nedeniyle zor günler geçiriyor. Akaryakıt istasyonlarından birçoğu kepenk kapatarak istasyonlarını satışa çıkardı.
Akaryakıt Sektörü Kan Ağlıyor: Zamlar Onları da Vurdu, Birer Birer Kapanıyor!

Akaryakıt sektörü yalnızca sürücüleri etkilemekle kalmıyor, akaryakıt istasyonu işletmelerini de darbe vuruyor. Muğla'da faaliyetlerini sürdüren Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) üyesi olan akaryakıt işletmeleri, akaryakıt fiyatlarının artması nedeniyle zor günler geçiriyor.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Kaya, kentteki petrol istasyonlarının sorunlar yaşadığını belirterek günde 10 bin litre yakıt satan istasyonun ayda 54 bin lira zarar ettiğini belirtti.

İki kentteki akaryakıt işletmeleri de yetkililerin bir an önce düzenleme yapmalarını ve işletmelerin artan maliyetler nedeniyle büyük zarar ederek kepenk kapatmayla karşı karşıya geldiğini belirtiyor.

İSTASYONLAR KAPANMAYA BAŞLADI

MUTSO üyesi akaryakıt işletmeleri yaptıkları işin oldukça zorlu olduğunu belirterek, 365 gün 24 saat hizmet verdiklerini, dışarıdan bakıldığında cazip bir sektör gibi görünmesine karşın yıllar geçtikçe sektörün daha da zor bir hale geldiğini söledi.

Büyükşehirlerde dahi büyük istasyonların maliyetler karşısında zorlandığı, kırsaldaki istasyonların ise kapanmaya başladığına dikkat çekildi. Açıklamada, '' Son 10 yılda sektörün şartları geri giderken TMGD, İşGüvenliği Uzmanı, Doktor, Çevre Mühendisi, LPG Sorumlu Mühendisi gibi ilave gider kalemleri oluştu'' denildi.

Akaryakıt Sektörü Kan Ağlıyor: Zamlar Onları da Vurdu, Birer Birer Kapanıyor!

ZAM GELSE DE KAZANÇ AYNI

2022 yılında asgari ücrete yapılan zamla birlikte çalışanlarına ödenecek tutarın da artmasından rahatsızlık duymadıkları belirtilirken, artan maliyetleri karşılayacak işverenlerin karlılıklarıın aynı oranda artırılması talep edildi.

Akaryakıt daha ucuzken de aynı ücreti kazandıklarını belirten sektör çalışanları, akaryakıt 13 lira olduğunda da gelirlerinde bir artış olmadığını belirttiler. Ayrıca bu ücretin yarısını da Aliağa'dan nakliye bedeli olarak ödediklerini kaydettiler.

BANKA KOMİSYONLARI EKSİYE DÜŞÜRDÜ

Akaryakıt satın alan müşterilerinin genellikle kredi kartıyla ödeme yapması nedeniyle bankalara komisyon ödemek zorunda kaldıklarını, elektrik zammı nedeniyle de maliyetlerinin bir hayli arttığı aktarıldı.

Bu şartlar altında gelirlerinin masraflarını karşılamaya yeterli olmadığına dikkat çeken sektör çalışanları, ilk kez ocak ayında eksiye düşeceklerini ve şimdiden 6-7 bin istasyonun maliyetleri karşılayamayarak satışa çıktığını bildirdi.