Almanya ve Çin Yaptı! Türkiye'de Yükselen Kira Fiyatlarına Devlet Müdahalesi Gelir Mi?

Tüm dünya adeta büyük bir çılgınlığa dönen konut ve kira fiyatlarına zam yağmuru ile şaşkına dönerken Türkiye'de vatandaş isyan bayrağını çekti, devlet müdahalesi çağrısı geldi.
Almanya ve Çin Yaptı! Türkiye'de Yükselen Kira Fiyatlarına Devlet Müdahalesi Gelir Mi?

Konut fiyatlarına yapılan zamlar tüm dünyada büyük bir kriz yaşanmasına neden olurken yükselen fiyatlara müdahale tartışmaları da alevlendi. Dünyada kira kontrolü tartışması yaşanırken bazı ülkelerde yüksek kiralara müdahale girişimleri başladı.

Kira fiyatlarına müdahale konusunda bugüne kadar en kapsamlı adımı atan ülke Almanya olarak öne çıkarken Çin'de de benzer girişimlere imza atılmıştı. Peki, Türkiye'de yükselen konut fiyatları ve ev kiralarına müdahale yapılır mı?

TÜRKİYE'DE KİRAYA ZAM NASIL YAPILIYOR, KİRA ZAM ORANI NASIL BELİRLENİR?

Dünyanın pek çok ülkesinde kira artışı için başlangıçta serbest fiyat uygulanırken sonrasında ise yıllık kira artışı sınırlaması uygulanıyor. Türkiye'de bu sistemin içerisinde yer alıyor. Yani ev sahipleri kiracılarına boş evlerini verirken iki tarafın karşılıklı olarak kendilerinin fiyat belirlemesine izin veriliyor.

Sonrasında ise kira sözleşmesinin dolması ile her sene kira sözleşmesi iptal edilene kadar yılda bir kere olmak üzere ev sahibi o ay için açıklanan enflasyon rakamları arasında yer alan 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden kiraya zam yapma hakkına sahip oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan rakam en fazla uygulanabilecek zam oranı sınırı olarak kullanılıyor ve bu oranın üzerinden zam yapılması kanunen yasaklanıyor.

Almanya ve Çin Yaptı! Türkiye'de Yükselen Kira Fiyatlarına Devlet Müdahalesi Gelir Mi?

TÜRKİYE'DE TAVAN KİRA SINIRI UYGULAMASINA GEÇİLİR Mİ?

Kiraların çok yükseldiği ülkelerde ise uygulanan bir yöntem olarak tavan kira sınırı öne çıkıyor. Bu uygulama ile beraber tavan kira belirleniyor ve ev sahiplerinin bu fiyatın üzerinde bir rakam ile evlerini kiraya vermeleri yasaklanıyor. İsveç ve Amerika'nın bazı bölgelerinde bu yöntem hala uygulanırken son olarak Almanya ise Berlin'de kiraları dondurma kararı almış ve kiralara zam yapılmasını yasaklamıştı.