Apartman Sitelerindeki Dış Cephe Reklam Alanları Firmalara Kiralanır mı?

Apartman sitesi yöneticilerinin birçoğu, konutların dış cephesini firmalara kiralayarak ek gelir elde etmek istiyor. Peki, apartman sitelerindeki dış cephe firmalara kiralanır mı?
Apartman Sitelerindeki Dış Cephe Reklam Alanları Firmalara Kiralanır mı?

Apartman ve apartman sitesi yöneticileri, Kat Mülkiyesi Kanunu'nun 35.maddesine göre apartmanın bakım, onarım, temizlik, mülk sahiplerinden aidat toplanması, icra takibi yapılması gibi konularda yetkilidir. Apartmanın dış cephesi gibi bağımsız bölgelerde ise yöneticiler, diğer mülk sahipleriyle anlaşma sağlayarak çeşitli firmalara kiralama ve tadilat işlemleri yapabilir.

Yöneticilerin dış cephe kiralaması gibi konularda direkt olarak karar alma hakkı yoktur. Her ne kadar yöneticilerin apartman üzerinde çok büyük yetkileri var gibi gözükse de, KMK'ya göre bu yetkiler sınırlandırılmıştır. Yöneticilerin apartman işle ilgili acil olmayan ve mülke zarar vermeyen konularda karar alabilmesi için diğer mülk sahiplerinin onayını almalı ve yasal çoğunluğa uygun olarak kiraya vermelidir. Oy birliği ile yöneticiye kiralama yetkisi vermesi durumunda ilgili firmanın bilgileri ve reklam türü mülk sahipleriyle paylaşılarak konutun dış cephesi kiralanabilmektedir.

Dış Cephe Kiralanırken Oy Birliği Sağlanamazsa Ne Olur?

Kat Mülkiyesi Kanunu'na göre apartmanlarda alınacak kararlarda konulara göre farklı yeterlilik sayıları uygun görülmüştür. Örneğin apartman ya da sitenin onarım, bakım ve kiralama durumlarında farklı yeterlilik sayıları belirlenmiştir. Buna göre bir apartman ya da sitenin dış cephesinin reklam amaçlı bir firmaya kiralanması ancak mülk sahiplerinin oybirliği ile yapılabilmektedir. Buna göre bir binada 20 daire varsa ve bunlardan yalnızca 1 kişi bile onay vermezse dış cephe kiralaması yapılamaz.

Dış Cephe Kiralamasına Onay Vermeyen Kişi Dava Açabilir mi?

Apartman toplantısında tadilat ya da dış cephe kiralaması için yeterli oy birliği sağlandıysa kişi dava açsa dahi lehine bir sonu alamaz. Ancak kararın usulsüz olarak alınması ya da oy birliği sağlanamaması durumlarında dava açarak alınan kararı iptal ettirmek mümkündür. Belirtilen davayı açmak için de süre sınırlaması bulunmaktadır. Kararın alındığı toplantıya katıldıysanız ve red oyu verdiyseniz en geç 1 ay içerisinde, toplantıya katılmadıysanız toplantı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde dava açmanız gerekmektedir. Fakat burada önemli olan nokta, apartmanın ya da sitenin acil bakım ya da tadilat gerektiren durumlarında karar alınabilmesi için 1 kişinin onayı dahi yeterlidir.