Apartman ve Sitede Oturanları, Aidat Ödeyen Herkesi Kapsıyor! Aidatlar Hakkında Son Dakika Uyarısı Geldi

Ev sahipleri ve kiracılar son dönemde apartmanlarda ve büyük sitelerde yaşanan fahiş aidat soygunları karşısında mağdur oluyorlardı. Süreçte aidat mağdurları için flaş açıklama geldi.
Apartman ve Sitede Oturanları, Aidat Ödeyen Herkesi Kapsıyor! Aidatlar Hakkında Son Dakika Uyarısı Geldi

Son dönemde özellikle de büyük sitelerde yaşayan kişilerin mağduriyet yaşamasına neden olan aidat krizi hakkında yeni açıklamalar peş peşe geldi. Apartmanlarda ve sitelerde ortak alanların bakım ve onarım giderleri ile asansör parası, elektrik, su parası gibi giderler için aidat adı verilen düzenli ödemeler yapılıyor.

Ancak son dönemlerde büyük sitelerde patlak veren aidat krizinde kiraları dahi aşan tutarda paralar talep edilirken yine farklı isimler altında ek paralar talep ediliyor. Yaşanan kriz nedeni ile bazı kişiler oturdukları sitelerden taşınma kararı dahi alınırken yaşanan mağduriyetler hakkında çözüm önerileri açıklandı.

APARTMAN VE SİTE AİDATI NASIL BELİRLENİR, EN FAZLA KAÇ TL OLMALI?

Yaşanan mağduriyetlerin artması üzerine açıklama yapan Türkiye Kentsel Tesis Yönetim Derneği Başkanı Suat Sandalcı "Rantçılığın önüne geçilebilmek için yapıcı firmalardan önce profesyonel/sertifikalı yöneticiler bulunmalı ve yönetim planı yaşam senaryosu üzerinden yapılmalı" diyerek "Ortalama büyüklükte bir sitede aidat, ortalama kira bedelinin yüzde 10-15’ini geçmemelidir. Geçiyorsa bazı farklılık ya da sorunların olduğunu ifade edebiliriz" dedi.

APARTMAN AİDATI ÖDENMEZSE İCRA TAKİBİ YAPILIR MI?

Sitelerde yüksek aidat ödeyenler kadar aidat parası ödemeyen kişilerde kriz yaratabiliyor. Her apartmanda ve sitede yaşanabilen bu sorun karşısında ise tarafların aidatını ödemeyen kat maliki hakkında icra takibi başlatma hakkı bulunuyor. İki takvim yılı içerisinde 3 kez icra takibi yapılan bir kat malikinin ise evinin satışa çıkmasına dahi kanunlar izin veriyor.