Apartman Yönetim Planı Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Apartman'da yaşayan kişiler için büyük önem taşıyan apartman yönetim planı herkesi ilgilendirmektedir. Peki, apartman yönetim planı nedir, nasıl hazırlanır?
Apartman Yönetim Planı Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Apartman'da yaşayan kişiler için büyük önem taşıyan apartman yönetim planı herkesi ilgilendirmektedir. Peki, apartman yönetim planı nedir, nasıl hazırlanır?

Apartman Yönetim Planı, apartman kurallarının nasıl olması gerektiğinin, apartman yönetimini, apartmandaki olanakların neler olduğunu, bunlarda nasıl yararlanılması gerektiğini, apartmanın yönetim şeklini ve apartman denetçilerin ne kadar ücret alması gerektiğini açıklayan bir yönetim planıdır.



Bu plan apartmanda olan herkesi ilgilendirmektedir. Apartmanda olumsuz bir durum oluştuğunda bu plandan yararlanılması olasıdır.



Apartman Yönetim Planı Nasıl Hazırlanmalıdır?



Apartman yönetim planı apartmanda olan herkesi ilgilendirmektedir. Dolayısıyla bu plan hazırlanırken herkesin fikri alınmalıdır ve içerik ona göre hazırlanmalıdır. Bu plan oluşturulurken ya da değişiklik yapılırken apartmanda olan kişilerin 5/4 nün onayı alınmalıdır ve ondan sonra değişikliğe gidilmelidir. Yönetim planı hazırlanırken ve karalar alırken her bir karar ayrı bir sayfaya izlenilmeli ve noter mührü alınarak defterlere yazılmalı sonrasında ise kat sahiplerinin imzası alınmalıdır.



Apartman Yönetim planında değişiklik de yapılabilir. Eğer yönetim planı değiştirilecek ise yine kat mülkiyet sahiplerinin oyları alınır ve kararların onaylanabilmesi için kat sahiplerinin en az 4/5’nin onayı gerekmektedir. Her mülkiyet sahibinin tek bir oy hakkı bulunmaktadır. Yapılan tüm değişiklikler kat maliklerini, yöneticileri ve tüm denetçileri bağlayabilmektedir. Kayıtların tutulduğu defterin beyanlar kısmına yapılan tüm değişiklikler tarihi ile birlikte kayıt edilmedir. Kat mülkiyet sahiplerinin kararları onaylamadığı takdirde mahkemeye başvuru hakları da bulunabilmektedir.



Apartman Yönetim Planı Kararları



Oylama sonucunda alınan kararlar ve değişiklikler deftere kayıt yapılması gerektiğini belirtmiştik. Oylama yapılırken bağımsız bölüm sayısı ne kadar çok olursa olsun apartman yönetim kararı için vereceği oylar 1/3’ den fazla olamaz. Kuruldan çıkan kararlar mutlaka ve mutlaka noter tasdikli defterlere kayıt alınarak bu kayıtlar saklanılmalıdır. Eğer apartman yönetim planı kararları hakkında bir konuda anlaşmazlık çıktıysa ve bu anlaşmazlık daha önce çıkan anlaşmazlığa benziyor ve aynı zamanda da deftere kayıt olmuşsa bu anlaşmazlık çözülmüş olarak sayılır ve deftere öyle kayıt alınır.



Emlak365.com