Arazi Toplulaştırma Nedir, Nasıl Yapılır?

Arazi toplulaştırma teriminin ne anlama geldiği araştırılıyor. Arazi toplulaştırma nedir? Arazi toplulaştırma yapılması ne işe yarar? Arazi toplulaştırma nasıl yapılır?
Arazi Toplulaştırma Nedir, Nasıl Yapılır?

Arazi sahipleri arazi toplulaştırma teriminin en anlama geldiğini merak ediyorlar. Arazi toplulaşma ile ne amaçlanmaktadır? Arazi toplulaştırma nasıl yapılır? Arazi toplulaştırma işleminin yapılmasının ne gibi faydaları vardır? Arazi toplulaştırmayı kim yapar? Arazi toplulaştırma hangi alanla ilgilidir?

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA NEDİR?

Aynı kişiye ait olan veya ekonomik üretime izin vermeyecek yapıda bulunan arazilerin daha kolay bir şekilde işlenebilmesi için bir araya getirilmesine arazi toplulaştırma denilir. Tüm yeni düzenlemeler arazi toplulaştırılması adına gerçekleştirilir. Tarımsal verimin arttırılması ve tarımsal üretime sürdürülebilirlik kazandırılması için yapılan işleme arazi toplulaştırma adı verilir.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMANIN FAYDALARI NELERDİR?

Arazi toplulaştırma işlemi ile dağınık olan arazi parçaları birleştirilir. Bu şekilde tarım arazileri düzgün şekiller parseller şeklinde yeniden planlanır. Böylelikle her parçalı tarım arazisi yol imkanına sahip olur. Ulaşım da ekonomik bir hale gelmiş olur. Ekilebilir arazi miktarında da artış sağlanır. Toplulaştırılan arazilerde tarım makinelerinin kullanımlarında tasarruf sağlanır. Gübreleme işlemi de kolay bir şekilde yapılır.

ARAZİ TOPLULAŞTIRMA NASIL YAPILIR?

Arazi toplulaştırma işleminin nasıl yapılacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor. Öncelikle toplulaştırma yapılacak alanın belirlenmesi ile işe başlanır. Yetkili kişiler bu araziler üzerindeki sabit tesisleri belirlerler. Ardından mülkiyet bilgileri oluşturularak harita veri tabanı ortaya çıkarılır. Yan parsel bloklarının da oluşturulması toplulaştırma işleminin en kritik detaylarından birisidir.

Taslak halinde hazırlanan arazi toplulaştırma projesinde çiftçilerin de tercihleri alınabiliyor. Ardından itirazların incelenmesi işlemine geçiliyor. Bu süreçlerin sonunda da arazi toplulaştırma işlemi yapılmış oluyor.

Arazi toplulaşitırması oldukça karışık bir süreçte işleyebiliyor ve çeşitli mülkiyet sorunları ortaya çıkabiliyor. Bunun engellenebilmesi için tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinde alt sınırlar uygulanıyor. Bu şekilde toplulaştırma işlemine gerek kalmayabiliyor.