Arızı Kazanç Ne Demek, 2019 İstisnası Ne Kadar?

Gelir Kanunu, gelir tanımını ve kazanç çeşitlerini belirleyen en önemli kanundur. Bu kanuna göre sürekli ve sürekli olmayan kazanç çeşitleri vardır.
Arızı Kazanç Ne Demek, 2019 İstisnası Ne Kadar?

Gelir Kanunu, gelir tanımını ve kazanç çeşitlerini belirleyen en önemli kanundur. Bu kanuna göre sürekli ve sürekli olmayan kazanç çeşitleri vardır.

Arızı kazanç, yapılmasında süreklilik meydana getirmeyen kazançlar olarak da tanımlanabilir. Bu kazançlara göre Gelir Vergisi Kanunu’nda 82.madde de sıralanan kazançları örnek olarak verebiliriz.



Vergiye Tabi Olan Arızı Kazançlar Nelerdir?



Arızı Kazançları, vergiye tabidir ve bu vergiye tabi olan arızı kazançları Gelir Vergisi Kanununa göre şu şekilde acıkmamız mümkün olmaktadır.




  • Ticaret faaliyetlerinden arızı olarak yapılanlar ve arızı özelliğini taşıyan, bu işlemlerinden elde edilen kazançlar,

  • Zirai ticari bir işletmenin sürdürdüğü faaliyetleriyle yaptığı mesleği sonlandırması, mesleği sonlandırarak terk etmesi, ihaleye girdiği zaman, arttırma ve eksiltme işlemlerine katıldığında elde ettiği gelirler,

  • İşlettiği taşınmazdan ayrılması, orayı boşaltması ve ya kiracılık hakkını bir başkasına devrettiği zaman elde edilen kazançlar,

  • Serbest meslek yapan kişilerin bu işlerini arızı olarak yapması ve buradan elde ettiği kazançlar,

  • Vergi mükellefi olan kişilerin terk ettiği işlerinden kaynaklanan ve daha sonrasında yeniden elde ettiği kazançlar,

  • Dar vergi mükellefi olan kişilerin kanunda geçen 45.maddeye göre belirtilen işlerin arızı olarak icra etmesinden elde edilen kazançlar vergiye tabi tutulmaktadır.



Arızı Kazanç İstisnası 2019 Oranı Nedir?



Arızı Kazanç vergiye tabi olmasına rağmen bazı durumlarda istisnaları bulunmaktadır ve bu oran her sene farklılık göstermektedir. Gelir İşleri Müdürlüğü gelir vergisi Kanunun 82.maddesine göre arıza kazançlara ilişkin istisnai tutarı 2019 yılı içi bazı gelirlere uygulanması için 33.000 TL olarak belirlemiştir. Bu tutar her seneye göre değişiklik göstermektedir. Kanuna göre bu tutar aşılmamalıdır.2018 yılına göre ise bu tutar 27.000 TL lirası üzerinden 6.000 TL kadar bir artışa uğrayarak artmıştır.



Haber Kaynağı: Emlak365.com