Arsa Sahipleri Dikkat! Bu Detayları Bilmeden Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi İmzalamayın!

Arsa sahipleri arsalarında bina yaptırmak istediklerinde genellikle kat karşılığı olarak bir müteahhit ile anlaşmaktadırlar. Peki kat karşılığı arsasını verecekler nelere dikkat etmeliler?
Arsa Sahipleri Dikkat! Bu Detayları Bilmeden Kat Karşılığı İnşaat Sözleşmesi İmzalamayın!

Türkiye'de inşaat yaptırmak yüklü bir maliyetin altına girmek anlamına geliyor. Bundan dolayı da arsa sahipleri kendi müğlkiyetinde olan bir arsa üzerinde bina, ev veya bir başka amaçla yapı yaptırmak istediklerinde çeşitli çözüm yollarına başvurabiliyorlar. Bu yolların başında da arsanın kat karşılığı olarak bir müteahhite veya bir inşaat şirketine vermek oluyor.

ARSA SAHİPLERİ DİKKAT!

Arsasını kat karşılığı müteahhite vermek isteyenlerin bazı çok kritik detaylara dikkat etmesi gerekiyor. Arsa sahipleri ile arsa üzerinde inşaat yapacak olan müteahhit arasında kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanmaktadır. Bu sözleşmenin imzalanmasıyla beraber arsanın üzerinde hangi inşaatın yapılacağı, inşaatın ne zaman başlayacağı, yapılacak olan inşaatın ne zaman bitirilerek teslim edileceği gibi detaylara yer verilmektedir.

KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİ İMZALARKEN BU AYRINTILARA DİKKAT EDİLMELİDİR?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalayacak olan arsa sahiplerinin bazı dikkat etmesi gereken detaylar bulunmaktadır. Bunların başında da noter kısmı gelmektedir. Arsa sahibi ile müteahhit arasında bir sözleşme düzenlenip bunun notere onaylatılması yeterli olmamaktadır. İleride yaşanacak problemlerde mağdur olunmaması için kat karşılığı inşaat sözleşmesi direkt olarak noter tarafından düzenlenmelidir. Aksi bir durumda noter onayı olsa bile konuni geçerliliği olmayabilir.

Kat karşılığı arsa sözlemesi düzenlenirken bazı detaylara ayrıntılı bir şekilde yer verilmelidir. Bu ayrıntılara dikkat edilmemesi durumunda arsa sahipleri büyük mağduriyetler yaşayabilmekteler. Yapılacak olan sözleşmelerde şu ayrıntılar detaylı bir şekilde yer almaktadır:

-Temel ruhsatının ne zaman alınacağına dair tarih bilgisi net şekilde yer almalıdır
-Binanın tamamlanacağı ve teslim edileceği tarih belirtilmelidir
-Bina yapımı sırasında 3. şahıslara verilecek olan herhangi bir zararın kim tarafından karşılanacağı net şekilde ifade edilmelidir
-İnşa edilecek konutlarda kullanılacak tüm malzemelerin kalitesi açık şekilde yazılmalıdır
-Sözleşme şartlarına taraflar uymazsa uygulanacak cezai yaptırım da açık bir şekilde yazılmalıdır
-İnşaat yapımı sırasın imar durumu değişmesi ve ek kat izni verilmesi durumunda bu ek katların kimin olacağı net şekilde belirtilmelidir