Atık Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılmalıdır?

Atık denildiğinde kullanım sonrası insan sağlığına ve çevreye zarar veren maddeler akla gelmektedir. Bunlar hem çevre hem de insan sağlığı açısından büyük tehditler içermektedir.
Atık Yönetimi Nedir, Nasıl Yapılmalıdır?

Atık denildiğinde kullanım sonrası insan sağlığına ve çevreye zarar veren maddeler akla gelmektedir. Bunlar hem çevre hem de insan sağlığı açısından büyük tehditler içermektedir.

Bu yüzden atık yönetimi oldukça önem kazanmaktadır. Atık yönetimi denildiğinde bu kaynakların kullanılmasının azaltılması, geri dönüşüme kazandırılması ve toplanılması gibi şeyler genel olarak akla gelmektedir. Entegre atık yöntemi ise tüm atıkların birlikte yönetilmesi anlamına gelmektedir.



Atık Yönetim Piramidi Nedir?



Atık yönetim piramidi, en üst basamaktan en alt basamağa doğru değerlendirilir. İlk aşamada atığın oluşmasının engellenmesine çabalanır. Bunun sağlanması eğer imkânsız ise diğer aşamada atığın en mimik hale getirilmesi başka bir ifadeyle ise en aza indirilmesi amaçlar arasında yer almaktadır. Daha sonraları da bu atığın geri dönüşümünün yapılması ve enerji olarak geri kazanılmasının sağlanması amaçlar arasındadır. Bu işlemlerin hiçbiri işe yaramadıysa en son aşama ise atığın yakılması ve depolaması işlemleridir.



Atık Yönetimi Nasıl Yapılmalıdır?



Atık yönetimi çeşitli şekillerde yapılması mümkündür. Bunları sıralayacak olursak;



1) Öncelikle yapılması gereken atıklar ile ilgilenecek sorumluyu belirleme işlemidir. Bu kişi çevrede farkındalık yaratabilecek bir kişi olmalıdır.



2) Atık tanımlanması yapılması diğer bir aşamadır. Bu aşamada atığın nasıl bir atık olduğu belirlenmeli ve çevreye ne kadar ve nasıl zarar verdiği konularında araştırmalar yapılmalıdır daha sonrasında ise buna göre bir yol çizilmelidir.



3) Atığı kaynağından toplamak diğer bir yol olmalıdır. Bunun için çeşitli yerlere konteynırlar konulabilir ve hangi atık için olduğu belirtilmelidir.



4) Bu konu ile ilgilenen personellere çeşitli zamanlarda çeşitli eğitimler verilmelidir.



5) Atıkların toplanabilmesi için geçici bir depolama sahasının kurulması gerekmektedir. Böylelikle geçici olarak da olsa atıkların toplanılması sağlanır.



6) Atıklar geri dönüşüme gönderilmelidir. Bunu için çeşitli yerler yetkilendirmelidir.



7) Son olarak atıklarla ilgili belirli zaman aralıklarıyla çeşitli kayıtların tutulması gerekmektedir.



Bu işlemler sonucunda Atık Yönetimi birazda olsa sağlanmış olabilir.



Haber Kaynağı: Emlak365.com