Ayni Hak Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu tarafından düzenlenen ayni hak nedir, ayni haklar nelerdir? Detaylar haberimizde...
Ayni Hak Nedir, Çeşitleri Nelerdir?

Türk Medeni Kanunu tarafından düzenlenen ayni hak nedir, ayni haklar nelerdir? Detaylar haberimizde...

Ayni Hak, Türk Medeni Kanununca düzenlemiş, belirli bir eşya üzerinde kurulması mümkün olan sınırlı ve sınırsız ayni hak olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu hakların eşya üzerinde kuruluyor olması önemlidir. Özellikleri ise;



• Mutlaklık



• Belirlilik



• Kamuya açık olma



• Eşyalar üzerinde kuruluyor olmasıdır.



• Herkese karşı ileri sürülebilirler.



Ayni Haklar, bazen sahibine tam, sınırsız kullanma ve yararlanma yetkileri tanıdıkları halde bazı aynı haklar ise yetkileri bakımından sınırlıdır. Bu yüzden bu haklar içerdiği kapsama ve kişi mahiyetine göre mülkiyet hakkı ve sınırlı ayni haklar şeklinde ayrıma uğrayabilirler.



Ayni Haklar Nelerdir?



Ayni Haklar çeşitlerine göre ikiye ayrılmaktadır.



1)Sınırsız Ayni Haklar: Sınırsız ayni haklar kişiye mülkiyet hakkı sağlayan haktır ve en geniş hak olarak bilinmektedir. Bu hak kişiye yapısını kullanma, yararlanma ve tasarrufta bulunma hakkı verir tam ayni hak olarak bilinmektedir.



2) Sınırlı Ayni Haklar: Sınırlı ayni haklar kişiye eşyasını tasarrufta bulunma hakkı vermez sadece kullanma ve yararlanma ya da hem kullanma hem de yararlanma hakkı sağlar. Bu haklardan bahsedecek olursak irtifak hakları(intifa, üst,kaynak),taşınmaz yükü ve rehin hakkı olarak bahsetmemiz mümkündür.



Sınırlı Ayni haklar nelerdir?



Üç tane sınırlı ayni haktan bahsetmemiz mümkündür.



• İrtifak hakları: Başkasına ait olan bir eşyayı, konutu kullanmayı ya da ondan yararlanmayı sağlayan haktır.



• Taşınmaz yükü: Bir taşınmazın sahibi mülkiyeti elinde bulundurmak suretiyle bir kimseye o konutu vermek kullanmasına izin vermesine denir.



• Rehin hakları: Herhangi bir borcun ödenmemesi durumunda alacaklı kişiden hak sabine ait malları konutunu, eşyasını, arabasını güvence altında tutarak borcu ödememesi durumunda bu taşınır, taşınmaz malları satarak kendi borcunu karşılaması hakkına rehin hakkı adı verilir.



Ayni hakları bu şekilde Türk Medeni Kanununa göre açıklamamız mümkündür.



Emlak365.com