Ayrık Nizam Nedir, Avantajları Nelerdir, Mesafeleri Ne Kadardır?

İmar planlarında sık sık karşılaşılan Ayrık Nizam teriminin ne anlama geldiği merak konusu oluyor. Peki Ayrık Nizam nedir? Hangi anlama gelmektedir? Ayrık Nizam şeklinde bina yapmak avantajlı mıdır?
Ayrık Nizam Nedir, Avantajları Nelerdir, Mesafeleri Ne Kadardır?

Gayrimenkul sektöründe imar planlarında zaman zaman Ayrık Nizam terimine denk gelinmektedir. Peki ayrık nizam nedir, hangi anlama gelmektedir? Ayrık nizam şeklinde bina yapmanın bir avantajı var mıdır? Neden ayrık nizam şeklinde imar planı yapılmaktadır?

AYRIK NİZAM NEDİR?

Bir binanın herhangi bir tarafından başka bir binaya bitişik olmaması şeklinde yapılan planlamaya ayrık nizam denir. Komşu binalara bitişik olmaması ayrık nizam planlarının en önemli özelliğidir. Genellikle bu planda inşa edilen yapılan çevreci olarak değerlendirilmektedirler.

Ayrık nizam planı ile inşa edilen yapıların taban alanları için yüzde 40 sınırlanması bulunmaktadır. Bu şekilde bir arsa üzerinde bina yapılırken o arsanın en fazla yüzde 40'ı üzerinde bina inşa edilebilir.

Ayrık nizam ile bina inşasında çevrede bırakılacak sosyal alanlar oldukça geniş olmaktadır. Bundan dolayı da modern yapılar inşa edilebilmektedir. Yeni nesil şehirleşmede ayrık nizam planına dayalı yapılaşma tercih edilmektedir.

AYRIK NİZAM PLANI İLE YAPILAN BİNALARIN AVANTAJI NEDİR?

Ayrık nizam imar planı ile inşa edilen binaların daha çok avantajlı olduğu düşünülmektedir. Bitişik nizam ile yapılan binaların bazı sakıncaları bulunmaktadır. Örnek verilecek olursa olası bir depremde yan binalardan diğer binalara zarar gelebilmektedir.

Bir bina bitişik nizamda yapılmış ise komşu binalarda meydana gelecek hasarlardan o binanın da etkilenme ihtimali bulunmaktadır. Bu şekilde zaman zaman çok sayıda bina için tahliye kararı verilebilmektedir. Oysa ayrık nizam ile yapılan binalarda böyle bir risk bulunmamaktadır.

AYRIK NİZAM MESAFELERİ NE KADARDIR?

Ayrık nizam mesafelerinde belirli bir standart uygulanmaktadır. Yoldan çekme mesafesi denilen ön bahçe mesafesi, 60,5 metreye kadar yükseliği olan binalarda 5 metre, daha yüksek binalarda ise 15 metredir.

Yan bahçe çekme mesafesi doğal zeminin üzerinde kalan bodrum katları dahil 4 kat veya daha az katlı binalarda 3 metredir. Binada bulunan kat sayısı 4'ten fazla olursa her bir bhaçe için yan bahçe çekme mesafesi 0,5 metre arttırılır.

Arka bahçe çekme mesafesi 4 kat ve daha az katlı binalarda 3 metredir. Bina derinliği 7 metreden az olursa arka bahçe mesafesi de 2 metreye düşürülebilir. 4 kattan sonra her kat için 0,5 metre arka bahçe mesafesi artırılabilir.