Babanın Tapuda Bir Çocuğuna Devrettiği Evin Üzerinde Diğer Kardeşlerin Hakkı Var Mıdır?

Gayrimenkul hukuku ve miras davaları günümüzün en çok araştırılan konularından birisi olmaya devam ediyor. Bir babanın çocukları arasında birisine tapudan devrettiği bir evde diğer kardeşlerin hakkı var mıdır? Tapu devir işlemi şikayetle iptal edilebilir mi?
Babanın Tapuda Bir Çocuğuna Devrettiği Evin Üzerinde Diğer Kardeşlerin Hakkı Var Mıdır?

Miras yolu ile babadan çocuklara geçen gayrimenkullerin hukuki durumu oldukça merak edilen bir konu olmaya devam ediyor. Bir baba çocukları arasında birisine sahip olduğu evi devredebilir mi? Devredilen ev üzerinde diğer kardeşlerin hukuken hakkı var mıdır? Mahkeme yolu ile diğer kardeşler tapu devir işlemini iptal ettirebilirler mi?

MİRAS DAVALARININ EN YAYGIN KONUSU

Türkiye'de miras davalarının en yaygın konusu bir babanın çocukları arasında ayrım yaparak birisine ev devretmesdi ve diğer kardeşleri bu evden mahrum bırakmasıdır. Genellikle bu tür devir işlemleri mahkemelere konu olmaktadır. Bundan dolayı böyle bir durumda uygulanacak olan hukuki kaideler merak edilmektedir. Bir baba sahip olduğu evi istediği bir çocuğuna devredebilir mi?

Öncelikle bir baba henüz hayattayken sahip olduğu bir ev hakkında tasarrufta bulunma hakkı vardır. Miras intikal etme durumu olmadığı için çocukların o ev üzerinde herhangi bir hakları yoktur. Ancak babanın ölümünün ardından çocuklar o ev üzerinde hak sahibi olabilirler. Dolayısıyla bu evi baba istediği gibi kullanıp, çocukları arasında birisine verebilir.

Babanın ölümünden sonra ise miras davaları başlamaktadır. Böyle durumlarda genellikle haksızlığa uğradıklarını düşünen kardeşler mahkeme yoluna başvurmaktalar. Mahkeme de bazı kesin kurallar ışığında genellikle tapu tescil işlemini iptal etmektedir.

DEVREDİLEN EVDE KARDEŞLERİN HAKKI VAR MI?

Babadan çocuğa devrediler tapuda kardeşler hak iddia edebilirler. Bu durumda mahkeme bazı detaylara bakmaktadır. Öncelikle bu devir işleminde para ödemesi yapılıp yapılmadığına bakılır. Normal bir satış yoluyla yapılmış bir işlem olursa kardeşlerin bu ev üzerinde herhangi bir hakları bulunmaz. Ancak para alışverişi olmadan yapılan tapu devirleri mahkeme tarafından iptal edilmektedir. Böyle bir durumda kardeşler ev üzerinde olan haklarını alabilmektedirler.