Bakan Murat Kurum Açıkladı! Çipli Beton Dönemi Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) sistemi hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...
Bakan Murat Kurum Açıkladı! Çipli Beton Dönemi Başladı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) sistemi hakkında yeni açıklamalarda bulundu. Detaylar haberimizde...

Hatırlanacağı üzere çipli beton Resmi Gazete ile yayımlanmıştı.



18 Aralık tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Yapı Denetimi Hakkında Kanun Kapsamında Denetimi Yürütülen Yapılara Ait Taze Betondan Numune Alınması, Deneylerinin Yapılması, Raporlanması Süreçlerinin İzlenmesi ve Denetlenmesine Dair Tebliğ ile zorunluluk getirilmişti.



Çipli Beton Vatandaşlara Nasıl Avantaj Sağlayacak?



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) sistemi ile vatandaşların evlerini satın almadan önce depreme dayanıklılığını öğrenebileceğini açıklamıştı.



Bakan Murat Kurum açıklamasında "Böylece, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının inşaat yapım uygulamalarına yönelik deneyim ve bilgi birikimi ile Türk Savunma Sanayi'ndeki izleme, güvenlik ve bilişim konusundaki teknik kabiliyet, tecrübe ve bilgi birikimini birleştirdik.



10 Temmuz 2018 itibarıyla da beton numunelerine çiplerin konulmasının ardından kırım testinin yapılmasını sağlayan, kırım cihazlarının seri üretimi yapıldı" diyerek sürecin işleyişi hakkında kamuoyu ile bilgi paylaşımında bulundu.



İlk Numuneler Alınmaya Başlandı!



İlk numunelerin alınmaya başlandığını belirten Bakan Kurum "25 Aralık 2018 itibarıyla e-beton sistemine aktif olarak geçilmesiyle birlikte 31 Aralık 2018 itibarıyla firmalardan 375 bin çip edinildi ve ilk numuneler alınmaya başlandı. Bu kapsamda 23 bin 500 adet çipli beton numunesi alındı.



Bu sistemle inşaatlarda kullanılan betonun standartlara, projelere uygunluğunun tespitine yönelik yapılan işlemlerin her biri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından izlenebilir olacak. Beton numunelerinin elektronik ortamda takibi sayesinde betondaki hata, kayıp ve kaçak oranlarının sıfır ya da sıfıra en yakın hale getirilmesi sağlanacak. Ayrıca çiplere ya da deneylerin gerçekleştiği cihazlara Bakanlık bilgisi veya izni dışında herhangi bir müdahale yapılamayacak ve sonuçlar doğrudan yazılım sistemine aktarılacak" dedi.



Emlak365.com