Bakan Murat Kurum Kentsel Dönüşüm Kurultayı Konuşması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı töreninde yapmış olduğu konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu.
Bakan Murat Kurum Kentsel Dönüşüm Kurultayı Konuşması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı töreninde yapmış olduğu konuşmasında önemli açıklamalarda bulundu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Ankara'da düzenlenen Akıllı Şehirler ve Kentsel Dönüşüm Kurultayı programına katıldı. İşte Bakan Kurum'un konuşmasından önemli satır başları...



Bakan Murat Kurum'un Açıklaması



BM raporuna göre baktığınızda 2030 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olacağı öngörülüyor. Türkiye'de yıllık nüfus artışı 1,5 olarak belirlenirken bugün 80 milyon nüfusumuzun yüzde 88 gibi büyük bir bölümü şehirlerde yaşıyor. Bu nüfusun yaşadığı bina sayısı 19,5 milyon olarak belirlenmiş durumda.



İnşaat sektörü hem ülkemizde hem de dünya genelinde gelişme döneminde lokomotif olma görevini üstlenecek. Sanayi mi inşaat mı tartışmalarına gerek yok. Zaten bu iki olgu, bu iki parametre birbiri ile iç içe. Bu iki sektör birbirini destekleyerek büyüyecek.



Daha bu sabah Yalova Çınarcık'ta deprem yaşadık. Yaşanan deprem Bursa ve İstanbul'da da hissedildi. Bu depremler bize geçmişte kaybettiğimiz 80 bin canı hatırlatıyor. Topraklarımızın yüzde 66'ı birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yaşıyor. Dolayısı ile kentsel dönüşümün ülkenin en önemli gündem maddesi olduğunu düşünüyoruz.



Cumhurbaşkanımız 2012 yılında kentsel dönüşüm kanunu çıkardı. bUGÜN 662 bin bağımsız bölüm kentsel dönüşüm kapsamına alındı. Bunlardan 440 bini yıkıldı, 53 ilimizde 232 alanda kentsel dönüşüm çalışmaları devam ediyor.



Bugüne kadar bakanlık olarak kentsel dönüşüm projelerine 8.5 milyarlık kaynak aktardık. 20 yılda 6.7 milyon bağımsız bölümün yenilenmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm strateji planı için sona geldik. Bizim bakanlık olarak bizim amacımız yıllık 300 bin konutu dönüştüreceğiz. Bunun bir kısmını TOKİ, Emlak Konut ve İller Bankası ile yaparken bir bölümünü ise belediyelerimiz ile yapacağız. Yüzde 20'si kamu, yüzde 80'i özel sektörle yapacağız



30'a yakın ilimizi ziyaret ettik. Belediye başkanlarımız ve Valilerimizle görüştük. Kentsel dönüşüme başlamadan master plan yapmalarını istedik. Önceliklerimizi ve taleplerimizi belirleyecek, ardından bütçemizi hesaplayacağız. Geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlanan kanun ile beraber artık yüklenicilerimiz kentsel dönüşüm projelerine girmeden, ruhsat almadan önce bakanlığın belirlediği teknik ve mali kriterlere uymak zorunda. Bankalardan tamamlama sigortası yaptırmak ya da bakanlığın belirlediği teminat şartlarını sağlamakla yükümlü olacaklar.



TOKİ yıllık 50 bin konut üretiyor, biz kota koyduk TOKİ 25 - 30 bin konutu kentsel dönüşüm projelerine ayıracak. Kentsel dönüşüme ikiye ayırıyoruz. Biri tarihi kent merkezlerindeki kentsel yenilemeler, ikisi de gerçekten çökük, yıkık, afet riski taşıyan bölgelerin kentsel dönüşümü"



Emlak365.com Özel İçerik