Bakan Murat Kurum Riskli Yapı Bina Tespiti Çağrısı Yaptı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kentsel dönüşüm hakkında vatandaşlara çok önemli çağrıda bulundu ve riskli yapı tespiti için ücretsiz hizmet vereceklerini söyledi.
Bakan Murat Kurum Riskli Yapı Bina Tespiti Çağrısı Yaptı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kentsel dönüşüm hakkında vatandaşlara çok önemli çağrıda bulundu ve riskli yapı tespiti için ücretsiz hizmet vereceklerini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Kartal'da çöken bina hakkında yeni açıklamalarda bulundu.



Çöken binanın deniz kumu ile inşa edildiğini belirten Bakan Kurum vatandaşlara kentsel dönüşüm çağrısında bulundu ve herkesi oturduğu bina için tespit çalışması talebinde bulunmaya davet etti.



Ne yazık ki İstanbul Maltepe'de çöken binada hayatını kaybedenlerin sayısı ise 18'e yükseldi.



Evim Depreme Dayanıklı Mı?



Kartal Maltepe'de çöken binanın ardından pek çok kişi bu sorunun yanıtını ararken Bakan Murat Kurum "Yıkılan binamız kırmızı ile işaretli binamız. Bu alanda 131 bağımsız bölüm var. Mevcut binamızda da 14 konut, 3 ticari ünitemiz var.



Bu adada mevcutta mevcutta imar planına göre yapılaşma alanı 8390 metrekare iken fiili inşaat alanı bunun çok daha üzerinde. Bu detayları bina bina vereceğiz. Ruhsatın haricinde katlar mevcut. Etraftaki 10 binayı boşalttık. Vatandaşlarımızı mağdur etmeyecek şekilde süreci yürütüyoruz.



Yıkılan binamızı inceleyecek olursak; aldığımız numuneler sonucunda bu binamız normalde zemin artı 5 kat ruhsatlı projesi. Ancak yerinde zemin artı 7 kat olarak yapılmış. Kullanılan beton; C3 - C10 arasında beton kalitesi çıkıyor.



Şu an bu binanın yeniden yapımındaki betonun C30 olması gerekiyor. Ve aldığımız; gözle de görülen beton sınıfını incelediğimizde; deniz kumuyla yapılmış ve içinde deniz kabuklarının olduğu, nervürlü demirin kullanılmadığı bir statik durumu söz konusu. Hem beton dayanımı hem de çelik-çekme dayanımı oldukça düşük bir binamız.



Şuradan sizin aracılığınızla şu çağrıyı yapmak istiyorum. Bölgede ne kadar riskli bina var ise vatandaşımız riskli binaların tespitini yapmak istiyorsa, bakanlığımız ücretsiz hızlı şekilde yapacak. Bu riskli binaların tespitinin yapılmasına müteakip de burada kentsel dönüşüm anlamında yapılması gereken projeyi de ilgili bakanlıklarımız hep birlikte bu süreci yöneteceğiz.



Artık mühendislik, mimarlık hizmeti almış sağlam binalarda oturmamız gerektiğini de hepimizin bilmesi gerekiyor" diyerek herkesi oturduğu binanın sağlamlığından emin olmaya davet etti. Bilindiği üzere kentsel dönüşüm kapsamında riskli yapı analizi yapılarak binaların sağlamlığı hakkında rapor veriliyor.



Kentsel Dönüşüm Raporu Nasıl Alınır?



Riskli yapı tespit raporu olarak ta anılan kentsel dönüşüm raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetki verilen yapı denetim firmaları üzerinden başvuru yapılması yeterli oluyor.



Tek bir kat malikinin bile başvurusu yeterli oluyor ve tüm kat maliklerinin bina risk analizi için ortak irade beyan etmesine gerek olmuyor.



Haber Kaynağı: Emlak365.com