Beşiktaş Belediye Başkanından 'Emlak Vergisi Artışı' Açıklaması

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, yüzde 400 emlak verisi artışı iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek açıklama yaptı.
Beşiktaş Belediye Başkanından 'Emlak Vergisi Artışı' Açıklaması

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, yüzde 400 emlak verisi artışı iddiasının gerçeği yansıtmadığını belirterek açıklama yaptı.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, emlak vergisinde artış yaşanmasına ilişkin açıklamalar yaptı.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, Beşiktaş’ın bazı bölgelerinde emlak vergilerinde yüzde 400'ü aşan artışların olduğuna dair haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirterek soruları yanıtladı.

Gayrimenkul Değerleme Şirketleri ile Birlikte Değerlendirildi

Beşiktaş’taki konutlarda emlak vergilerindeki ortalama artışın yüzde 50-60 oranında olduğunu söyleyen Murat Hazinedar, değerlemelerin geniş bir komisyon tarafından belirlendiğini söyledi.

Türkiye’de sermaye piyasasından yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme şirketlerinin olduğunu ve bu komisyonun belirlediği gayrimenkul değerleme sürecini onlarla birlikte gerçekleştirdiğini söyleyen Murat Hazinedar; “Yasal mevzuatın yanlışlığından kaynaklanıyor. Sanki tek yetkili belediyelermiş gibi bir algı ortaya çıkıyor.

Belediyelerin veya komisyonların ne kadar çalışırlarsa çalışsın gayrimenkul değerlemesiyle ilgili hakkaniyetli bir belirleme yapmaları mümkün değil. Türkiye’de sermaye piyasasından yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme şirketleri var ve biz bu komisyonun belirlediği gayrimenkul değerleme sürecini onlarla birlikte gerçekleştirdik.

SPK’dan yetkilendirilmiş gayrimenkul değerleme şirketleri, özellikle Beşiktaş’ta yapılan icra, gayrimenkul satışları ve kamulaştırma mahkeme kararlarını hepsini bir araya getirerek bize altyapı hazırladı. Biz onlar üzerinden de ciddi indirimler yaparak Emlak Takdir Komisyonu’nda bulunan iki üyemizle bu çalışmaya katkı sunduk. Beşiktaş’ta belki bir kaç istisna dışında hiçbir şekilde yüzde 400-500 artışlar söz konusu değil.

Genelde ortalama yüzde 50-60 civarında, ticarilerde yüzde 100-200 arasında artış gerçekleşti. 4 yılda bir gerçekleşmesinin nedeni gayrimenkullerin değerleri 4 yılda, her bir yıllık periyodda devletin belirlediği yeniden değerleme oranları çerçevesinde artış yapılıyor. 4 yıl geçtikten sonra gayrimenkul değerleri, piyasanın genel işleyişi dışında o bölgede farklı artışlar gösterebilir. 4 yılda bir yeniden değerleme oranları dışında gayrimenkulün emlak rayiç bedelini belirleme ihtiyacı doğar. O yüzden yasal düzenleme 4 yılda bir bu yetkiyi Emlak Takdir Komisyonlarına verdi. Keşke sadece yerel yönetimlere verse” şeklinde konuştu.

118 Bin Konutta Az Sayıda Hata Yapılmış Olabilir

Murat Hazinedar, Beşiktaş'ta belirlenen oranın ortalama yüzde 50-60 olduğunu belirtti. 118 bin konut için de az sayıda hata yapılmış olabileceğini belirterek, yanlış bilgilere mahal vermemek için belediyemize müracaat edebilirler dedi.

Beşiktaş'ta gayrimenkulü olanlar bize müracaat etsinler diyerek; “Sokak rayiç bedellerini söyleyerek halkı yanlış yönlendirenler var. Emlak vergisi oranları konutlarda binde 2, ticarilerde binde 4’tür. ABD’de bu oran yıllık yüzde 2’dir.

Devletimizin tanıdığı tek muafiyet, 150 metrekarenin altında tek konutu olan emekliler zaten emlak vergisinden muaflar. Türkiye’nin en fazla yaşlı nüfusuna sahip bir ilçe olarak çok fazla muafiyete sahip bir ilçeyiz" ifadelerine yer verdi.