Bilge Kral Olarak Bilinen Aliya İzzetbegoviç Kimdir? Aliya İzzetbegoviç'in Akıllarda Yer Eden Sözleri

Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı ve bilge kral olarak bilinen Aliya İzzetbegoviç ölüm yıldönümünde milyonlarca insan tarafından anılıyor.
Bilge Kral Olarak Bilinen Aliya İzzetbegoviç Kimdir? Aliya İzzetbegoviç'in Akıllarda Yer Eden Sözleri

Bosna-Hersek'in ilk cumhurbaşkanı ve bilge kral olarak bilinen Aliya İzzetbegoviç ölüm yıldönümünde milyonlarca insan tarafından anılıyor. Peki Aliya İzzetbegoviç kimdir? Hayatına ilişkin detaylar ve unutulmaz sözleri.

Aliya İzzetbegoviç, Bosna Hersek'in bağımsızlık mücadelesinde göstermiş olduğu mücadele ile tüm dünyaya örnek olmuş bir lider. Bosna Hersek'in bağımsızlığını kazanmasının ardından ilk Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Aliya İzzetbegoviç 78 yaşında hayatını kaybetti. 2003 yılında vefat eden Aliya İzzetbegoviç'in yaşamına dair önemli noktalar şu şekilde



ALİYA İZZETBEGOVİÇ KİMDİR?



Aliya İzzetbegoviç 1925 yılında dünyaya geldi. Şuan Bosna Hersek'in kuzeybatısında bulunan Bosanski Šamac kasabasında doğan ünlü devlet adamnın kendisi ve ailesi İslami duyarlılığa sahipti. Ancak İzetbegović, Müslümanları Avrupa'ya dışarıdan girmiş kimseler olarak gören bir çevrede yetişti. Saraybosna'da bir Alman lisesinde eğitim gördü. Bilime önem veren ve disiplinle çalışan bir öğrenci olarak tanındı. Lise yıllarında özellikle dini konularda görüş alışverişinde bulunmak için Müslüman Gençler Kulübünü kurdu. 16 yaşında kurduğu bu kulübü bir aktivite kulübüne dönüştüren Aliya İzzetbegoviç kulüpte eğitim ve hayır faaliyetlerine öncülük etmeye başladı.



İzzetbegović'in kurduğu Müslüman Gençler Kulübü gerçekleştirdiği faaliyetler sonucunda İkinci Dünya Savaşı yıllarında tüm bölgenin dikkatini çeken bir yapı haline dönüştü. Ancak ikinci dünya savaşında Almanların Yugoslavya işgali ve Sırp Çetnikler Alman askerlerinin de desteğinden yararlanarak Bosna'da 100.000 Müslüman’ı öldürdüler. Bu süreçte Yugolavya'nın bağımsılığını kazanması sonra Aliya İzzetbegoviç dini konulara yakınlığı nedeniyle komünist Yugoslav yöneticileri tarafından 5 yıl hapse mahkum edildi.



1990'lı yıllara girildiğinde Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti içinde bir bağımsızlık hareketi baş gösterdi. Özerk cumhuriyetler birbiri ardından bağımsızlıklarını ilan ediyor ya da bu yönde niyetlerini ortaya koyuyorlardı. Bosna-Hersek de 1 Mart 1992'de gerçekleştirdiği referandum sonrasında bağımsızlığını ilan etti. Çünkü yapılan referandumda halkın % 62,8'i bağımsızlığı tercih etmişti. Bu süreçten sonra Sırplar, Bosna Hersek'e savaş açtılar ve katliam yaptılar.



Hırvatistan ve Slovenya'nın bağımsızlık mücadelesine destek olan Avrupa ülkeleri ve ABD, Müslüman olan Bosna Hersek'i yalnız bıraktılar. 1995'te ABD tarafından dayatılan Dayton Anlaşması'nın imzalanmasıyla savaş sona erdi. Anlaşma Bosna-Hersek topraklarının % 51'ini Müslümanlara ve Hristiyan Hırvatlara, % 49'unu da Bosna-Hersek Sırplarına (veya bu ülkeye yerleşmiş Sırplara) verdi.



Emlak365.com