Binlerce Araç Sahibini İlgilendiriyor! Yargıtay'dan Emisyon Skandalına Tazminat Kararı

Volkswagen emisyon testi sorununa karşı açılan dava Tüketici Mahkemesi tarafından reddedildi. Ancak Yargıtay alınan kararı bozdu ve tüketici lehine tazminat kararı verdi. İşte emsal kararın detayları.
Binlerce Araç Sahibini İlgilendiriyor! Yargıtay'dan Emisyon Skandalına Tazminat Kararı

Volkswagen marka araçlarda yaşanan emisyon skandalına emsal karar geldi. Tüketici Mahkemesine taşınan bir dosya reddedilip Yargıtay'a taşındı. Dosyayı inceleyen Yargıtay tüketici lehine karar verdi.

VOLKWAGEN EMİSYON SKANDALINA YARGITAY'DAN TAZMİNAT KARARI

Dünyada sorun olan ve Türkiye'de de araç sahiplerini zora sokan emisyon skandalına emsal karar geldi. Onbinlerce araç sahibi ilgilendiren kararda, davalının tazminat ödemesi ve sürücünün zararının karşılanmasına ilişkin karar çıktı. İşte o kararın detayları.

Bir vatandaş 2013 model Passat model marka araç aldı. 1.6 TDI BMT 105 PS aracın tüm bakımlarını yetkili serviste yapıldı. Ancak daha sonra aracın sık sık arızalanması nedeniyle büyük sorun yaşadı. Sorunun çözümü ve zararının karşılanması için ise Tüketici Mahkemesine vaşvuruda bulundu. Dava dsoyasında araca, emisyon ölçümlerindeki hata nedeni ile 21/02/2017 tarihinde ücretsiz olarak 23r7 aksiyonu adı verilen bir işlem yapıldığı bildirildi. Ayrıca markanın aynı sorun kapsamında bazı ülkelerde aracı geri çağırdığı ancak Türkiye'de sorunun onarımı yöntemi seçildiğinin altı çizildi.

Ayrıca dosyada onarım için gerçekleştirilen 23r7 aksiyonu işleminden sonra yeni sorunlar oluştuğu bildirildi. İşlemden sonra sarsıntılı çalışması, yakıtının artması, motor ve egzoz gazı uyarısı vermesi, hızlanmaması gibi sorunlar yaşayan vatandaş yetkili servise başvuru yaptığını ancak sorunun tam düzenlmediğini bildirdi. Açılan dava kapsamında ise aracın ayıpsız misli ile değiştirilmesi istendi.

Davalı İddiaları

Davalı konumunda olan şirket ise davacının taleplerinin zamanaşımına uğradığını bildirdi. Bunun yanında Davacının sözü edilen şikayetlerinin servis aksiyonu ile ilgili olmadığını ve bunların ayıp niteliğinde de olmadığını, davaya konu aracın 4 yıldır 155.000 km'ye kadar kullanıldığını, araç sahibi bilgisinin en az üç kez değiştiğini, aracın emisyon ayarları ile ilgili yapılan test ile araçta meydana gelen arızaların birbirleriyle bağlantılı olmadığını iddia etti.

YARGITAY'DAN EMSAL KARAR ÇIKTI

Araç sahibi ile firmayı karşı karşıya getiren davanın ilk kararı Bölge Adliye Mahkemesi'nin itiraz reddi kararı oldu. Bu kararın ardından mücadelesine devam eden vatandaş kararı temyiz etti ve dosya Yargıtay 3. Hukuk Dairesine gitti.

Yargıtay kararında bilirkişi raporunda yer alan 23r7 uygulamasının içeriği açıkça tartışılmadığını bildirdi. Bu kapsamda alınan karara dair rapor yayımlandı. Raporda dava konusu olan 23r7 uygulamasının işlem kayıtlarının dosyada olmadığını vurguladı. Raporda ayrıca uygulanan diğer işlemlere dair somut olmayan noktalar açıklandı.

Yargıtay Mahkeme Kararını Bozdu

Raporda Bölge Mahkemesi tarafından alınan kararın bozulduğu ve yeni karara dair "Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir. İlk derece mahkemesi kararının, yukarıda açıklanan nedenlerle bozulmasına karar verilmiş olduğundan, işbu karara karşı yapılan istinaf başvurusunun esastan reddine ilişkin bölge adliye mahkemesi kararının da kaldırılmasına karar verilmiştir. Temyiz olunan bölge adliye mahkemesi kararının kaldırılmasına, ilk derece mahkemesi kararının davacı yararına bozulmasına oy birliğiyle karar verildi.” açıklaması yer aldı.