Bir anda evden çıkarılmak istemiyorsanız ev kiralarken bunlara mutlaka dikkat edin!

Türkiye'de yüksek kira fiyatları nedeniyle ev sahipleri kiracılarını haksız yere evden çıkarıyor. Böyle bir durumla karşılaşmamak için haberimizde belirteceğimiz hususlara mutlaka göz gezdirmelisiniz.
Bir anda evden çıkarılmak istemiyorsanız ev kiralarken bunlara mutlaka dikkat edin!

Ülkemizde yüksek enflasyon, döviz kuru, inşaat maliyetleri gibi nedenlerden dolayı ev kiraları her geçen gün artıyor. Kiralardaki yükselişin bir nedeni de azalan konut üretimi olarak karşımıza çıkıyor. İnşaat maliyetleriyle baş edemeyen ve gelirleri giderlerini karşılamayan müteahhitler, bir süredir yeni konut üretemiyor.

Konut fiyatlarındaki artış, ev sahibi olmak ya da barınmak isteyen kişileri durdurmuyor. Özellikle önümüzdeki aylarda başlayacak düğün sezonu ile kiralık konut arayan kişi sayısı arttı. Fırsatçı ev sahipleri ise sezonun açılmasını fırsat bilerek, mevcut kiracılarını çıkararak daha yüksek bedellerle yeni evleneceklere kiralıyor.

Ev kiralarken nelere dikkat edilmeli?

Ev kiralarındaki yükseliş ve kiralık ev sayısının azalması nedeniyle vatandaşlar zorlu günler geçiriyor. Ev sahipleri ise çevredeki fiyatları göz önünde bulundurarak daha yüksek fiyatlara kiralamak istiyor. Verilere göre, Mart ayında İstanbul'un Beşiktaş ilçesi 47 bin 981 lira metrekare fiyatı ile Türkiye'nin en pahalı ilçesi oldu.

Ev kiralarken öncelikle evin demirbaşları, konumu, onarım görmesi gereken yerler gibi hususlar öne çıkıyor. Kendinize uygun bir ev bulduktan sonra fırsatçı ev sahiplerinin kurbanı olmamak için ise dikkat edilmesi gereken birçok husus bulunuyor. Oturduğunuz evden bir anda çıkarılmak istemiyorsanız bunlara mutlaka dikkat etmelisiniz.

Öncelikle ev sahibi, sözleşmesi beş yılını doldurmamış kiracıdan TÜFE'nin 12 aylık ortalamasından daha yüksek bir kira artışı talep edemez ve sözleşme yenileme süresi dışında kiraya ara zam yapamaz. Kiracı, sözleşme bitiminden en az 15 gün önce fesih bildirimine bulunmaz ise sözleşme kira bedeli hariç aynı koşullar ile 1 yıl uzamaktadır.

Sözleşmelerde, kira bedeli dışında kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz. Mülk sahibi, gereksinim için tahliye edilmesini istediği konutu haklı bir sebep olmaksızın 3 yıl geçmedikçe yeni bir kiracıya vermez.

Bu gibi durularda kiracıların tazminat hakkı bulunmaktadır. Ev sahibinin, 3 yıl içerisinde evi bir başkasına kiraladığı ortaya çıkar ve eski kiracı bunu ispatlayabilirse 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak alabilmektedir.

Emlak365.com