Boğaziçi İmara Açılacak İddiaları! Çevre Bakanlığı Kararı Açıkladı

Boğaziçi Üniversitesi ile kampüsün olduğu alanın imara açılacağına dair iddiaların artması ve basında yer almasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı resmi açıklamada bulundu.
Boğaziçi İmara Açılacak İddiaları! Çevre Bakanlığı Kararı Açıkladı

Boğaziçi Üniversitesi, kampüsü ve yanında yer alan alanların imara açılacağına dair basında ve sosyal medyada bazı iddialar gündeme gelmişti. Söz konusu iddiaların artması üzerine resmi açıklama geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alanın durumuna göre uygulanacak kararı yaptığı paylaşımda duyurdu.

BOĞAZİÇİ İMARA AÇILACAK İDDİALARINA BAKANLIKTAN YALANLAMA

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gündemde yer alan iddialar üzerinde sosyal medya üzerinden paylaşımda bulundu. Boğaziçi'nin statüsüne dair detaylı bilgilerin yer aldığı resmi açıklamada, alanın imara açılmasının mümkün olmadığının altı çizildi.

Çevre Bakanlığı basın bilgilendirme açıklamasında; 2011 yılında uygulanmaya başlanan Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırmalar" çalışmaları kapsamında Türkiye'de doğal korunan alanların statülerine ilişkin bilgi verdi. Bu alanlara dair kararların bilim insanlarının da yer aldığı ve alanında uzman kişilerin katıldığı çalışmalarla belirlendiği vurgulandı. Bu kapsamda Boğaziçi hakkında ortaya atılan iddiaları yalanlayan Çevre Bakanlığı paylaşımında şu ifadelere yer verdi.

"Boğaziçi Üniversitesi ve kampüsünün bulunduğu alan, doğal sit statüsünün yanında Boğaziçi Kanunu hükümleri gereği ayrı bir koruma statüsüne de sahiptir. Söz konusu alanda Boğaziçi Kanunu'na aykırı hiçbir uygulama ve faaliyetin gerçekleştirilmesi, yapılaşmaya açılması kesinlikle mümkün değildir."

Bakanlık açıklamasının devamında iddaialarda yer alan bölgesinin ekolojik temelli bilimsel çalışmalar kapsamında yapılan tescil ile alanda mevcut yapı ve yerleşimler dışındaki yapılaşmaya izin verecek bir düzenleme olmadığını belirtti.

Açıklamanın son bölümünde ise yine iddialarda geçen Boğaziçi alanının sit haritasının incelendiğinde; o alanda bulunan yeşil dokunun tamamı nitelikli doğa koruma alanı olduğu, alanın 1. derece doğal sit statüsü ile eşdeğer olduğu vurgulanarak bu alanlarda yapılaşmanın mümkün olmadığı ifade edildi.