Borçlunun Çilesi Bitiyor! KVKK'dan Karar Çıktı, Artık Arayamayacaklar!

Bir yere ya da kuruma borcu olan vatandaşlar ve aileleri avukatlar tarafından sık sık aramalara maruz kalıyor. KVKK'dan çıkan yeni karar ile bu duruma bir son verildi.

Finans 07.02.2022 - 15:04 07.02.2022 - 15:04 Büşra Uluşen

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK), vatandaşlara gelen aramalar konusunda kolları sıvadı. Avukatların borçlu olan kişileri aramasının yanı sıra birde borçlunun yakınlarını arama sorunu baş gösterdi. 

Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na (KVKK) gelen şikayet dilekçesine istinaden borçlu kişi dışındaki kişilerin cep telefonu numaralarının temin edildiğine ilişkin resen inceleme başlattığını duyurdu. 

AVUKATLAR ARTIK ARAYAMAYACAK!

Bir kişiye ya da kuruma borcu olan kişiler, avukatlar tarafından borcunun ödenmesine dair ihtar şeklinde arama alıyor. Borçlular bu aramaları alırken bir de borçlunun yakınları ve diğer kişilerin aranması söz konusu oldu. 

Bu durumun hem gizlilik ilkesini aşması hem de cep telefonu numaralarının deşifre edilmesine yönelik bir şikâyet, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'na ulaştı. 

Söz konusu şikayet sonrası avukatların borçlu dışındaki kişileri arayarak borç ve borçlu hakkındaki eylemlerinin kişisel veri ihlali oluşturduğuna dikkat çeken Kişisel Verileri Koruma Kurulu, kararını Barolar Birliği'ne iletti. 

kvkk borç karar

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) bu kararı ile borçlunun anne, baba, eş, akraba, çocuk ya da arkadaşlarının aranmasına ilişkin kişisel veri ihlali yapıldığını ifade etti. 

ŞİKAYET ÜZERİNE İNCELEME BAŞLATILDI

Kişisel Verileri Koruma Kurumu İnceleme Dairesi Başkanlığı tarafından Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı'na gönderilen kararda şu ifadelere yer verildi:

'' Borç takiplerinde borçlu kişisel dışındaki kişilerin cep telefonu numaralarının hukuka aykırı şekilde elde eden, bu numaralara kendisiyle ilgili olmayan borç sebebiyle ileti gönderen, ya da bu numaraları aramak suretiyle hukuka aykırı veri işleme faaliyetinde bulunan ve aksini ispat edemeyen veri sorumlusu avukatlar hakkında idari işlem tesis edeceği hususunun barolara kayıtlı tüm avukatlara iletilmesi amacıyla Türkiye Barolar Birliği'ne bildirilmesine karar verilmiştir '' denildi. 

kvkk karar

kvkk karar 2

Kişisel Verileri Koruma Kurulu (KVKK) tarafından alınan karar doğrultusunda bundan sonra borçlu kişilerin anne, baba, akraba, eş ya da arkadaşı gibi yakınları borcunun ödenmediğini bildiren telefon aramaları almayacaklar. Karar ile, avukatlar borç hakkında sadece borçluyu muhatap alarak onunla görüşme sağlayacak. Borçlunun diğer yakınlarının cep telefonu gibi özel bilgilerine gizlilik ihlali nedeniyle erişemeyecekler. 

Kişisel veri ihlali yaparak borçlu kişinin yakınlarının aranması durumu ortadan kaldırılırken, avukatların ya da şirketlerin bu durumu yinelemesi halinde nasıl bir yaptırım uygulanabileceği henüz bilinmiyor. 

Yorumlar

Gelişmelerden Haberdar Olun

@