Bu Koşulları Sağlayanlar TOKİ'den Çekilişsiz Kurasız Ev Sahibi Oluyor!

Dar gelirli ve ev sahibi olma hayali kuranların yardımına TOKİ koşmaya devam ediyor. TOKİ'nin istediği şartları sağlayanlar ise kurasız ev sahibi olabiliyor.
Bu Koşulları Sağlayanlar TOKİ'den Çekilişsiz Kurasız Ev Sahibi Oluyor!

Dar gelirli ve ev sahibi olma hayali kuranların yardımına TOKİ koşmaya devam ediyor. TOKİ'nin istediği şartları sağlayanlar ise kurasız ev sahibi olabiliyor.

TOKİ’ye Nasıl Başvurulur?

TOKİ’den ev almak için başvurular, TOKİ’nin resmi internet sitesinde (https://www.toki.gov.tr/ ) ilgili ilanların takip edilerek istenen harcı Halk Bankası veya Ziraat Bankasına yatırarak yapılır. Daha sonra, TOKİ tarafınca belirlenen tarihlerde yayınlanan başvuru formuyla ve yapılan işlemin dekontu ile TOKİ’ye başvuru yapılır.

TOKİ’ye Başvuru Yapıldıktan Sonra Ne Yapılır?

Ev sahibi olmak için yapılan TOKİ başvurusundan sonra, yayın ve ilan tarihleri beklenir. TOKİ, ev sahibi olmak isteyen alt ve dar gelirli vatandaşlar için iki farklı seçenek sunmuştur:

• Kuralı ev çekilişi
• Kurasız ev çekilişi
Kuralı ev çekilişinde öncelik, öncelikli olarak belirlenmiş 4 gruba verilir. Kurasız ev çekilişleri de açık arttırma yöntemi ile ev sahibi olmak isteyen vatandaşlara sunulur.

TOKİ Kuralı Ev Çekilişi Nasıl Uygulanır?

TOKİ’nin vatandaşlara kura ile ev çekilişi verme uygulaması, noter ve Banka ve İdare yetkilileriyle beraber gerçekleştirilir. Hak Sahibi Belirleme Kurası olarak da bilinen bu kura çekimi 4 grup için yapılır:

• Şehit aileleri, gaziler, şehit ve gazi aileleri
• %40 engelli vatandaşlar
• Emekli vatandaşlar
• Diğer başvuru sahipleri

Bu gruplar için yapılan kurada %5’lik kontenjan engellilere, yaklaşık %25’i emeklilere ve kalan %70’lik boş kontenjan da şehit aileleri ve diğer vatandaşlara ayrılmıştır.

TOKİ Kurasız Ev Çekilişi Nasıl Uygulanır?

TOKİ tarafından uygulanan vatandaşlara kurasız ev verme, vatandaşlar için iki farklı yöntemle gerçekleşir:

Açık Satış: Ev sahibi olacak kişiler, TOKİ’nin internet sitesinde açılan ilanlara başvuru yaparlar ve TOKİ, ev vereceği vatandaşları bu sıraya göre belirler. Bu satışların peşinatları -%25 arası değişir ve ev vadeleri en fazla 240 ay, iş yeri vadeleri de en fazla 60 aya kadar yapılır.
İhale Yöntemi: TOKİ, kura beklemek isteyen veya kurada adı çıkmayan vatandaşlara açık arttırma yöntemi ile ev satımı yapar. Bu yöntem için herhangi bir şart aranmaz, vatandaşlar arasından en yüksek fiyatı veren kişi evi alır.

Bu Koşulları Sağlayanlar TOKİ'den Çekilişsiz Kurasız Ev Sahibi Oluyor!

TOKİ Kurasız Ev Çekilişine Nasıl Katılım Sağlanır?

TOKİ’nin kurasız ev satına katılım için vatandaşların açık arttırma veya açık satış ilanlarının yayınlanmasından önce Başkanlığa müracaat etmeleri gerekir. Bu yapılan müracaat ile birlikte Ziraat Bankası veya Halk Bankasına belirlenen miktarda peşinatın ödenmiş ve dekontunun kişide olması gerekir. TOKİ’ye başvuru için başka bir şart kurasız ev alımı için aranmaz.

TOKİ Kurasız Ev Almanın Şartları Nelerdir?

TOKİ’den kurasız ev almak isteyen vatandaşlara koşulmuş şartlar, şunlardır:

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
• 18 yaşını doldurmuş olmak
• Sadece başvuru yapan tüzel kişilerden vergi sicil numarası, fotoğraflı nüfus kayıt örneği ve kimlik fotokopisi istenir.

TOKİ Kuralı Ev Çekilişi İçin Vatandaşlardan İstenen Belgeler Nelerdir?

Kurada ismi çıkan ve ev sahibi olacak vatandaşlardan istenen belgeler, şunlardır:

• Kimlik fotokopisi
• Hak Sahipliği Belgesi ( Şehit aileleri, gaziler ve şehit ve gazi ailelerinin alması zorunludur)
• Yetkilendirilmiş hastanelerden alınmış %40 engelli raporu (engelli başvurusunda bulunarak kurada hak kazanmış vatandaşların bu belgeyi beyan etmeleri zorunludur.)
• Emekli Kimlik Belgesi ( Emekli kontenjanına başvuru yapmış vatandaşların bu belgeyi beyan etmeleri zorunlu tutulmuştur. Henüz kimlik belgeleri çıkmamış kişiler Sosyal Güvenlik Kurumundan geçici bir belge edinebilir.)

Bu şartlar dahilinde kuraya katılarak hak kazanmış kişilerin istenen özel belgeleri tarihlerinden önce teslim etmeleri zorunludur. Etmemeleri durumunda TOKİ’ye başvuru yaptıkları kontenjan hakkını kaybeder ve bankaya ödedikleri bedelleri geri alamazlar.