Bu Ülkeler İçin Buğday Krizi Yaklaşıyor! Alternatife Yönelin Uyarısı Geldi

Rusya-Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle buğday ithalatındaki sorunlar baş göstermeye başladı. Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre 5 ülke için tehlike çanları çalmaya başladı.
Bu Ülkeler İçin Buğday Krizi Yaklaşıyor! Alternatife Yönelin Uyarısı Geldi

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş tüm piyasaları derinden etkiledi. Özellikle iki ülkenin üretiminde lider konumunda olduğu buğday, enerji ve emtia fiyatlarında artış gözlemlenirken ülkeleri tedarik endişesi sardı. Dünya Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle buğday ekonomisinde sorunlar yaşanabileceği, Ukrayna'dan buğday ithalatı yapan ülkelerin hızlı bir şekilde yeni alternatifler bulması gerektiği duyuruldu.

UKRAYNA'DAN BUĞDAY ALAN ALTERNATİFLERE YÖNELSİN!

Dünya Bankası, Mart ayı için yayımladığı Trade Watch raporunda, Rusya- Ukrayna arasındaki savaşın gıda ticareti üzerindeki etkileri değerlendirildi. Küresel ticaretin salgın öncesi döneme yaklaşmaya başladığı süreçte, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle piyasaların yeniden alt üst olduğu belirtildi.

Raporda, savaş halinde olan iki ülkenin dünya buğday üretiminin dörtte birini elinde tuttuğu ve savaşın devam etmesi nedeniyle küresel gıda pazarlarında bozulmalar görülebileceği ifade edildi.

Bu Ülkeler İçin Buğday Krizi Yaklaşıyor! Alternatife Yönelin Uyarısı Geldi

TEDARİK SIKINTILARI YAŞANABİLİR

Rusya, daha önce yaptığı açıklamada Avrasya Ekonomik Birliği dışındaki ülkelere buğday ihracatını durduracağını duyurmuştu. Savaş nedeniyle Ukrayna buğdayında yaşanan sorunların buğday tedarikini sekteye uğratacağı belirtiliyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerin ana gıda maddelerinin yüzde 40'ını Ukrayna'dan ithal etmesi nedeniyle, bu ülkelerin yakın süreçte buğday kıtlığı yaşamasının kaçınılmaz olduğu ifade ediliyor.

Buğdayda Ukrayna'ya bağlı olan ülkelerin savaştan en ağır maddi darbeyi alacağının altı çizilirken söz konusu ülkeler Gambiya, Lübnan, Moldova, Cibuti, Libya ve Tunus oldu. Bu ülkeler buğdayın yüzde 40'ını Ukrayna'dan alıyor. Bu ülkelerin alternatif kanallara yönelmesi gerektiği, yönelmemeleri durumunda buğday sorununun daha büyük seviyelere geleceği bildiriliyor.