Çalışanlar Dikkat! İşçinin Verdiği Zararın Maaşından Kesilmesi Yasal Mı?

İşçinin işverene verdiği zarar karşılığı ücretinden yapılan kesinti büyük tartışmalara neden olurken kesinti hakkında işçilerin hakkını araması gerekiyor!Haksız yere maaş kesintisi işçi ile işvereni sık sık karşıya getiren sorunlar arasında yer alıyor.
Çalışanlar Dikkat! İşçinin Verdiği Zararın Maaşından Kesilmesi Yasal Mı?

İşçinin işverene verdiği zarar karşılığı ücretinden yapılan kesinti büyük tartışmalara neden olurken kesinti hakkında işçilerin hakkını araması gerekiyor!

Haksız yere maaş kesintisi işçi ile işvereni sık sık karşıya getiren sorunlar arasında yer alıyor.



Başta sayım kesintisi olmak üzere işçi hatası nedeni ile ortaya çıkan zararın işçinin maaşından karşılanması konusunda işçilerin de hakları bulunuyor.



Personel Maaşından Trafik Cezası Kesilmesi!



Zararın maaştan kesilmesi konusunda en çok itiraza neden olan konuların baında trafik cezalarının maaştan kesilmesi, sayım kesintisi ve işçi hatası kesintileri yer alıyor.



Ancak işverenlerin direkt olarak bu kesintiyi yapma hakkı bulunmuyor. İşçinin açtığı zarar için öncelikle işverenin mutlaka doğrudan kesinti için işverenin dava açması ve bu zararı kasten verdiğini ispatlaması gerekiyor.



Çalışanın sorumluluğu işini yaparken kurallara uyması ve gerekli özeni göstermesi gerekir. İşçinin kusurlu olarak zarar vermediği tüm kesintiler yasal değildir. Trafik cezası konusunda işçinin hız sınırını aşması ya da kırmızı ışıkta geçmesi gibi kurallara uymaması durumunda oluşan cezalar işçiden kesilirken, aracın muayenesinin eksik olması gibi işçinin kusuru ile oluşmayan cezalarda işveren ödemeye mahkumdur.



Maaştan Doğrudan Kesinti İçin İşverenin İspat Yükümlülüğü Bulunuyor



İşçi tüm kurallara uymasına rağmen yine de ortaya bir zarar çıkıyorsa bu zaradan mesul tutulamaz.



Maaştan doğrudan kesinti yapılabilmesi için mutlaka işçinin kusuru olması ve bu kusurun işveren tarafından açılan dava ile kanıtlanması zorunluluğu bulunmaktadır. Dava açmadan işçi maaşı kesintisi yapılması yasaktır.



Zarar Nedeni İle Tazminatsız İşten Çıkarma Mümkün Mü?



Tazminatsız işten çıkarma sebepleri 2019 arasında işçinin verdiği zararın 30 günlük maaşı ile tazmin edilemeyecek olması durumu yer almaktadır.



Yani işçinin verdiği zarar 30 günlük maaşı ile karşılanamayacak derecede büyükse bu durumda işverenin tazminatsız işten çıkarma nedenleri arasında yer alan madde nedeni ile çalışanın tazminatsız işten çıkarma hakkı ortaya çıkıyor.



Emlak365.com