Çatı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Çatı tanım itibari ile bir bina veya yapıyı dış etkenlerden koruyan ve üzerini kaplayan yapıya verilen isimdir.
Çatı Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Çatı tanım itibari ile bir bina veya yapıyı dış etkenlerden koruyan ve üzerini kaplayan yapıya verilen isimdir.

Klasik çatı anlayışımız kiremitle kaplanmış ve su akışının sağlanması için eğimli yapılmış bir oluşumdur. Ancak aslında çatılar binaların yapılma amaçlarına ve bilhassa bulundukları bölgelere göre değişir.



Örneğin soğuk veya karlı bölgelerde çatılar dik ve kiremitle kaplı iken güney bölgelerinde ve sıcak yerlerde genellikle kiremitsiz ve düz ve adeta bir teras şeklinde çatılara çok sık rastlarız. Bunun temel sebebi ise özellikle sıcak bölgelerde çatıların koruma amacından daha çok işlevsel olarak kullanılıyor olmasıdır.



Örneğin bazı bölgelerde yazın halk çatılarda yaşar ve gece çatıda uyur. Veya yine bazı bölgelerde çatılar özellikle kış için yiyeceklerin asılıp kurutulduğu bir alan işlevi görür.



Çatı Zorunlu Mudur?



Çatı yapmak şekil itibari ile yasal bir zorunluluk değildir ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki çatı kanun açısından binanın üst sınırının bittiği yerdir. Bu açıdan üst sınır çatı olarak adlandırılır. Bazı durumlarda bu üst sınıra konut yapmak yasak olabilir veya kısıtlı şekilde yapıma izin söz konusu olabilir.



Diğer yandan bu sebepledir ki bazı binalarda idareye çevrilmiş olan çatı katı şayet çatıda imara izin söz konusu değilse bu durumda tapusuz da olabilir. Hatta bazı durumlarda devlet bu imarsız çatı katlarının yıkılması kararını bile alabilir.



Çatının Özellikleri



Çatı esas olarak günümüz mimarisinde bir koruma alanı olmaktan çok işlevsel bir alana sahip hale gelmiştir. Öyle ki bir çok binanın en prestijli katı özellikle büyük şehir merkezlerinde çatı katı haline gelmiştir. Bunda çatı katının oturana sağladığı mahremiyet etkisi de büyüktür. Bir çok binada da özellikle çatı bahçesi gibi uygulamalar görmekteyiz.



Emlak365.com