Cebri İcra Nedir, Türleri Nelerdir?

İcra kavramları arasında yer alan kavramlardan biri de cebri icra kavramı olarak öne çıkıyor. Peki, cebri icra nedir, cebri icra türleri nelerdir?
Cebri İcra Nedir, Türleri Nelerdir?

İcra kavramları arasında yer alan kavramlardan biri de cebri icra kavramı olarak öne çıkıyor. Peki, cebri icra nedir, cebri icra türleri nelerdir?

Cebri icra kavramı, sözlük anlamı olarak zorla yerine getirme anlamı taşımaktadır. Borçlu bir kimsenin borcunu ödememesi durumunda hukuki şartlar altında devletin iradesini kullanarak zorla borcu almasına cebri icra denmektedir.



Bu işlem tamamen yasal şartlar altında ve kanunlara dayanarak cebri icra yolu ile yapılmaktadır. Bunun aksi bir durum, yani hukuksal olmayan bir yolla hiçbir alacaklı kişi borcunu zor kullanma yoluyla alamaz.



Dolayısıyla devlet iradesi dışında zor kullanma yoluyla borç tahsiline gidilmesi yasaları ihlâl etmek anlamına gelmektedir. Cebri icra işlemini kamu kurumları tarafından yapılmaktadır. Buna göre bir borçlunun cebri icra işlemlerini devletin yetkilendirdiği icra daireleri ve icra memurları gerçekleştirmektedir.



Cebri İcra Türleri



Cebri icra nedir, türleri nelerdir? Cebri icra, hukuksal açıdan 2 farklı türe ayrılmıştır. İflas Hukuku tarafından düzenlenmiş bu icralar cebri icra ve külli icra olarak sınıflandırılmıştır.



1. Cüzi takip: Bir borçlunun birden fazla kişiye borcu olup borcunu ödememesi durumunda, alacaklılardan biri icra takibi başvurusunda bulunabilir. Hukuksal olarak yasal hakkını kullanan şahıs borçlunun sahip oluğu malların haciz edilmesiyle alacaklarını tahsil edebilir. Bu gibi durumlarda sadece icra takibi başvurusu yapan kişinin alacaklarını temin etmesine cüzi takip denmektedir. Bu sebeple cüzi takip kararı verilen bir icralık vakada her alacaklı kendileri adına ayrı ayrı icra takibi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Aksi halde icra takibinde başvurmayan alacaklı alacaklarını tahsil edemez.



2. Külli takip: Birden çok alacaklıya borcu olan kişinin borcunu ödememesi durumunda alacaklılardan birinin icra takibi başlatmasının ardından tüm alacaklıların haciz yoluyla alacaklarını tahsil etmelerine külli takip denir. Bu icra türünde alacaklıların her biri kendi adına icra takibinde bulunmak zorunda değildir.



Cüzi Takip ve Külli Takip Farkları



Cebri icra türlerinden cüzi icrada borçlu kişinin mallarının bir kısmına haciz konulurken, külli icrada iflas durumu söz konusu olduğundan borçlunun tüm mal varlığına el konulur.



Emlak365.com