Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Yeni Düzenleme! Köylerin Yapılaşma Alanları Genişletilip Kolaylaştırıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldı. Bu değişiklikle 30 büyükşehirde kırsal yerleşil alan sınırı 100 metreden 300 metreye çıkartıldı.
Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı'ndan Yeni Düzenleme! Köylerin Yapılaşma Alanları Genişletilip Kolaylaştırıldı!

Türkiye'de imar ile alakalı olarak önemli bir düzenleme yapıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği'nde değişiklik yaptı. Bu değişiklik doğrultusunda 30 büyükşehir belediyesinin sınırları içerisinde kırsal yerleşi,k alan sınırı 100 metreden 300 metreye çıkarıldı. Ayrıca köylerde de dışarıdan isteyen herkesin ev yapması yönünde de imkanın önü biraz daha açılmış oldu.

KÖYLERDE YAPILAŞMA İÇİN 200 METRELİK GENİŞLEME

Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği ile alakalı olarak 11 Temmuz'da yönetmeliğin 4. maddesinde değişikliğe gidildi. Böylelikle belediye ve mücavir alan sınırlarının dışında kalan köy ve mezraların yerleşik alan ve civarları yeniden tanımlandı. Büyükşehirlerin sınırları içerisinde yer alan köylerin yapılaşma sınırı 100 metreden 300 metreye genişletildi. Bu şekilde de köylerin etrafında yapılaşma için 200 metrelik bir genişletilmiş alan meydana getiridli.

1 PARSELDE 3 EV İNŞA EDİLEBİLECEK

Uygulamaya göre özellikle köylerde bir parsel üzerinde yalnızca bir yapı yapılmasına izin veriliyordu. Birden fazla yapıya izin verilmiyordu. Yani bir parsel üzerinde yalnızca bir ev inşa edilebiliyor ve diğer alanların tarım ve hayvancılık için kullanılması devlet güvencesi altına alınıyordu.

Yapılan son değişiklikle beraber 1,5 dönümden büyük parseller üzerinde 3 yapı için izin verilebilmesinin önü açıldı. 1.500 metrekareden büyük parsellerde her bir binanın yapı inşaat alanı 250 metrekareyi, toplam yapı alanı da 750 metrekareyi geçmemek üzere 3 bina inşa edilebilecek. Bu şekilde dileyenler aynı parsel içerisinde 3 adet villa inşaatı yapabilecekler.

KÖYDE YAŞAMAK ARTIK ŞART DEĞİL

Köylerde yapılaşmanın önü de bu değişiklikle biraz daha açıldı. Köylerde yapı yapabilmek için o köyün nüfusuna kayıtlı olmak ve köyde sürekli oturmak gibi şartlar uygulanıyordu. Şimdi bu şartlar da kaldırıldı. Böylelikle başka yerlerde yaşayan insanların da köylerde konut, ev, villa yapabilmelerine olanak tanındı.

DANIŞTAY'A İPTAL DAVASI AÇILDI

Yapılan Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği değişikliğinin iptali için TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından Danıştay'da dava açıldı. Dava dilekçesinde köylerde hızlı bir yapılaşmanın meydana geleceği, yapı kirliliği oluşacağı, Karadeniz'in çay ve fındık bahçelerinin beton yığını olacakları, ihtiyaçtan fazla konut üretileceği, köylerde demografik yapının değişeceği, ekolojik sistemin zarar göreceği gibi konularda itirazlarda bulunuldu.