Çimento Sektöründe Yeni Kriz Doğalgaz Kesintisi! Üretime 9 Ay Ara Verme Riski Açıklandı!

Yaşanan zorunlu doğalgaz kesintileri nedeniyle çimento sektöründe üretime 9 ay ara verme riski ortaya çıktı. İşte çimento sektörünü olumsuz etkileyebilecek enerji kesintisinin muhtemel sonuçları...
Çimento Sektöründe Yeni Kriz Doğalgaz Kesintisi! Üretime 9 Ay Ara Verme Riski Açıklandı!

Türkiye'de doğalgaz kesintilerinin sektörel etkileri tartışılmaya devam ediliyor. Ülke genelinde enerji tüketiminin en çok yapıldığı ikinci sektör konumunda olan çimento sektörü için muhtemel riskler açıklandı. Konuya dair Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası (ÇEİS) bir açıklama yaparak enerji kesintisi sonrasında çimento farbrikalarında oluşabilecek olumsuz gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulundu.

ÇİMENTO ÜRETİMİNE DOĞALGAZ KESİNTİSİ ARASI

ÇEİS tarafından verilen bilgilere göre Türkiye'de 56 çimento üretim tesisisnde doğalgaz kesintilerinden dolayı üretime ara verilecek. Bu durumda da çimento üretiminin yapıldığı fırınların içindeki tuğlalar zarar görme riski ile karşı karşıya kalacak. Fırının içindeki tuğlaların dökülmesine kadar varabilecek riskin gerçekleşmesi durumunda çimento fabrikalarının üretime 9 ay zorunlu olarak ara verme ihtimalinin olduğu açıklandı.

ÇİMENTO FIRINLARI ZARAR GÖREBİLİR

ÇEİS yetkilileri konuya dair bir açıklama yaparak, "Çimento fırınlarında doğalgaz ile ısı veriliyor. İlk ateşleme bu şekilde yapılıyor. Doğalgaz kesintisi olunca bu fırınlar devre dışı kalacaklar. Devre dışı kalan fırınların yeniden devreye alınması ise biraz zaman alabilir.

Bir çimento fabrikasında döner fırının güvenli bir şekilde durabilmesi için 24 saatlik bir süreye ihtiyaç var. Aynı fırını normal bir şekilde yeniden çalıştırabilmek için de 36 saat beklemek gerekiyor. Ancak fırınların ani şekilde durdurulması veya devreye alınmasının bazı zararları bulunuyor Yaşanan termal şoklar fırın içerisinde bulunan tuğlalara zarar verebilir. Fırınlarda bulunan tuğlaların düşmesi halinde eğer fabrika stoklarında tuğla varsa 72 saat içerisinde aksama giderilebilir. Ancak fırın içerisindeki tuğlaların tamamen değişimi olursa o zaman da üretime başlayabilmek için 30 gün beklemek gerekebilir." denildi.

ÇİMENTO ÜRETİMİNE 9 AY ARA VERME RİSKİ

Çimento fabrikalarının stoklarında tuğla olmaması durumunda sektörel bir krizin kapısının aralanabileceğini söyleyen ÇEİS yetkilileri, "Çimento fabrikalarının stoklarında tuğla olmayabilir. Bu sürekli yaşayabileceğimiz bir durum değil. Stokta tuğla yoksa bunun tedarik edilebilmesi için 6 ay ile 9 ay gibi bir zaman dilimini beklemek gerekebilir. Bu da bir çimento fabrikasının 9 ay üretim yapmaması anlamına geliyor. Döner fırınlarda ortalama 60 bin tuğla bulunuyor. Doğalgaz kesintileri en iyi ihtimalle ekstra maliyet gerektirebilir. Bunun da çimento fiyatlarına yansıması elbette olabilir." ifadelerini kullandı.