Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katılımı İle Taksim Cami İbadete Açıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile düzenlenen açılış töreninin ardından Taksim Cami ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı açılış töreninde bir konuşma yaparak Taksim Camisi'nin 1,5 asırlık bir mücadele sonucunda inşa edildiğini söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Katılımı İle Taksim Cami İbadete Açıldı

4 yıldır inşaatı aralıksız süren Taksim Camisi bugün Cumhurbaşkanı Recep tayyip Erdoğan'ın katılımı ile düzenlenen açılış töreni ile ibadete açıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada yaptığı konuşma ile Taksim Camisinin yapımına dair süreçler hakkında bilgi verdi.

Taksim Camisi'nin yapımını gerçekleştiren Sur Yapı'ya teşekkür ederek söze başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sur Yapı'nın sahipleri başta olmak üzere mimarından imnşaat işçisine kadar herkese teşekkür ediyorum. Bu cami bizim dünyamızda farklı bir öneme sahipti. Burada bir mescit bile yok. Maalesef cami yapımına da izin verilmiyordu. Kümes gibi bir yerde, gazeteler üzerinde insanlarımız namaz kılmak zorunda kalıyorlardı.” dedi.

ÖNEMLİ KÜLTÜR VE SANAT MERKEZİ OLACAK

Oldukça nitelikli bir eserin İstanbul'a kazandırıldığını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mimarisiyle Beyoğlu'na uyan, mühendisliği ile sayılı yapılar arasında yer alan camimiz İstanbul'un saygın yapıları içerisinde de şimdiden kendisine yer edinmiştir. Bu cami istanbul'un en önemli kültür ve sanat merkezlerinden birisi olacaktır.” ifadelerini kullandı.

28 ŞUBAT NEDENİYLE YAPAMADIK

Taksim Camisi'nin kendisin de bir hayali olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İBB Başkanlığına seçildiğimde verdiğim sözlerden birisi de bu camiyi inşa etmekti. Ancak hepinizin bildiği gibi 28 Şubat süreci ve sonrasında yaşananlar nedeniyle bunu yerine getiremedik. 2013 yılında bu projeyi yeniden yapacağımızı açıkladıktan sonra karşımızda Gezi olaylarını bulduk.” şeklinde konuştu.

TAKSİM CAMİ MİMARİ ÖZELLİKLERİ

Hem zemin kat hem de birinci bodrum katında İstanbul'un en yoğun arterlerinden olan İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı'nı birleştiren bu sayede de sosyal mekanlarla cami bünyesini sürekli canlı tutabilen bir yapı olarak tasarlandı. Kaplama cepheleri taş ve prekast kullanılarak yapıldı. Kubbeler ise titanyum çinko alaşımı ile kaplandı. Taksim Camisi'nin tüm cephelerinde kapı bulunuyor. Cami Taksim Meydanı, İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı Bulvarı arasında birleşme alanı vazifesi görüyor. Ayrıca cami inşaatında Top-Down sistemi kullanıldığı için de inşa çalışmalarında ne yola ne de çevredeki yapılara zarar verilmedi.

Geleneksel cami formlarının modern çizgilerle buluştuğu başarılı bir mimari çalışma olan Taksim Cami içerisinde çeşitli sosyal donatılar da bulunuyor. Dijital Kütüphane, sergi alanı, konferans salonu, aş evi, dış avlu gibi kısımlar kompleksin ibadethane dışındaki birimleri oldu. 4 bin kişinin namaz kılabileceği camide 163 araçlık 3 katlı da bir otopark bulunuyor.