Değeri 5 Milyon TL'nin Üzerinde Olan Gayrimenkullere İki Defa Değerleme Zorunluluğu

Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar kapsamında değeri 5 milyon TL üzerinde olan gayrimenkuller için değerleme raporlarının iki defa yaptırılması zorunluluğu getirildi.
Değeri 5 Milyon TL'nin Üzerinde Olan Gayrimenkullere İki Defa Değerleme Zorunluluğu

Resmi Gazete'de yayımlanan bir karar kapsamında değeri 5 milyon TL üzerinde olan gayrimenkuller için değerleme raporlarının iki defa yaptırılması zorunluluğu getirildi. İşte alınan karara ilişkin ayrıntılar.

"Bankaların Değerleme Hizmeti Almaları ve Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı.



Bu yönetmelik değişikliğine göre; değeri 5 milyon TL'nin üzerinde olan gayrimenkuller için ikinci defa değerleme zorunluluğu getirildi. İşte o karar;



2. DEFA DEĞERLEME ZORUNLULUĞU RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI



Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme kapsamında değerleme şirketleri 5 milyon TL ve üzerinde değeri olan gayrimenkuller, konutlar için değerleme raporlarını iki defa yaptıracaklar. Bu düzenlemede 5 milyon lira üzerinde değere sahip gayrimenkuller için 30 gün içinde farklı değerleme kuruluşlarına iki adet değerleme raporu yaptırılacak.



Aynı gayrimenkul, konut için hazırlanan değerleme raporunda oluşan değer farkı yüzde 10'dan az olursa iki rapordaki değerlerin aritmetik ortalaması hesaplanarak gayrimenkulün değeri hesaplanacak. Eğer değer farkı yüzde 10'dan fazlaysa ilk iki değerleme kuruluşu dışındaki üçüncü bir değerleme kuruluşuna değerleme yaptınlarak birbirine en yakın olan iki değerin aritmetik ortalaması alınacak.



KREDİ KULLANIM ORANLARI ETKİLENİYOR



Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) Başkanı Encan Aydoğdu, Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliğine dair yapmış olduğu açıklamasında, kredi kullanımları üzerinde durarak şu açıklamada bulundu.



“5 milyon lira üzerinde çekilecek kredilerde yüzde 10'luk bir sapma ciddi bir rakama denk geliyor. 500 bin liralık kredideki sapma ile 10 milyon liradaki sapma arasında ciddi bir fark var. Biz 450-500 veri üzerinden değerleme yapıyoruz. Sektörde genelde sapma oranı yüzde 10-15 civarında ama büyük kredilerde sapma payı miktarı arttığı için kredi yükünü etkiliyor. Tezatlık oluşmasın, kredi kullanacak vatandaşta soru işareti kalmasın istedik”



Emlak365.com