Değerli Konut Vergisi Meclis'ten Geçti! Lüks Ev Vergi Muafiyeti Kimlere Tanınacak?

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapan Kanun meclisten geçerek yasalaştı.
Değerli Konut Vergisi Meclis'ten Geçti! Lüks Ev Vergi Muafiyeti Kimlere Tanınacak?

Dijital Hizmet Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK'de Değişiklik Yapan Kanun meclisten geçerek yasalaştı. Yasa gereği artık lüks evi olanlar emlak vergisi ödemelerine ek olarak her yıl lüks konut vergisi ödeyecek. Peki, lüks konut vergisi kaç TL, kimler lüks konut vergisi ödeyecek, kimlere lüks ev vergisi muafiyet hakkı tanınacak?



Kabul edilen maddeler arasında değeri 5 milyon TL ve üzerinde olan mesken nitelikli taşınmazlar “değerli konut vergisi”ne tabi olması resmiyet kazandı.



Bu kapsamda değerli konut vergisi ödeyecek olan bu evler için devlet tarafından belirlenecek ve bu evlere dair liste Tapu Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilecek. ebliğ tarihinden itibaren 15’inci günün sonuna kadar Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne itiraz edilmeyen mesken nitelikli taşınmazın değeri kesinleşecek.



Lüks Evi Olanlar Ne Kadar Vergi Ödeyecek?



Sahip olduğu konut nitelikli taşınmazının değeri 5 milyon lira ve üzerinde olan kişiler için kademeli ek vergi ödemesi yapılacak.



Kademeli olarak hesaplama yapılacak olan yeni vergi sisteminde;



Vergiye konu olan taşınmazın değeri 5 milyon lira ile 7.5 milyon lira arasında ise yıllık binde 3,



Taşınmazın değeri 7.5 milyon ile 10 milyon lira arasında ise binde 6,



10 milyon liranın üzerinde değeri olan konutlar için de binde 10 vergi alınacak.



Lüks Konut Vergisi Muafiyeti Tanınan Taşınmazlar Hangileri?



AA tarafından yapılan habere göre değerli konut vergisi muafiyet hakkı tanınan taşınmazlar şu şekilde sıralandı:



1- Genel ve özel bütçeli idarelerin, belediyelerin ve üniversitelerin maliki veya intifa hakkına sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar,



2- Tek konutu olanlardan; hiçbir geliri olmadığını belgeleyenlerin, gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların sahip olduğu mesken nitelikli taşınmazlar,



3- Elçilik ve konsolosluk olarak kullanılan mesken nitelikli taşınmazlar ile elçilerin ikametindeki taşınmazlar ve bunların müştemilatı (karşılıklı olmak şartıyla) ve merkezi Türkiye'de bulunan milletlerarası kuruluşlara, milletlerarası kuruluşların Türkiye'deki temsilciliklerine ait mesken nitelikli taşınmazlar,



4- Esas faaliyet konusu bina inşası olanların işletmelerine kayıtlı bulunan ve henüz ilk satışa, devir ve temlike konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli taşınmazlar.



Emlak365.com