Depozito Nedir, Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Depozito emlak alanında özellikle kiralamalar söz konusu olunca sıklıkla gündeme gelmekte. Peki, depozito nedir, verirken nelere dikkat edilmelidir?
Depozito Nedir, Verirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Depozito emlak alanında özellikle kiralamalar söz konusu olunca sıklıkla gündeme gelmekte. Peki, depozito nedir, verirken nelere dikkat edilmelidir?

Depozito kiralanan bir mülk için kiralayan tarafından mülk sahibine ilk kira bedeli ile beraber verilen bir nevi güvence bedeli durumunda.



Aslında depozito her ne kadar bazen ödenmeme riski olan kiralar için alınan bir güvence bedeli olarak düşünülse de aslında bunun için değil kiralanan mülkte sonradan kiralayan tarafından meydana gelecek bir takım hasarlara karşı alınan bir güvence olarak alınmakta. Depozito başka bir deyişle mülk sahibine verilen bir teminat veya güvence bedelidir.



Depozito Yasal Mıdır?



Depozito almak yasal açıdan bir sakınca içermez ve dolayısıyla yasaldır. Diğer yandan depozitonun kanunen belirlenmiş bir rakamı yoktur ve kiralayan ve kiraya veren arasındaki anlaşmaya bağlı olarak tutarı belirlenir.



Bunun haricinde depozito miktarları genellikle piyasada erkesin alıştığı ve bildiği şekillerde uygulanır İstanbul gibi şehirlerde genellikle ev kiralama aşamasında kiracılardan 2 kira bedeli kadar depozito istenir. Bunun dışında şayet ev eşyalı ise ve bilhassa evde pahalı eşyalar varsa bu durumda 3-4 kira depozito da istenebilmektedir.



Diğer yandan depozito aslında kiracının ev sahibine verdiği geçici bir teminattır ve evden çıkarken evde bir hasar vb yoksa aynen kiracıya iade edilir. Hatta öyle ki depozitosunu alamayan kiracı bu sebeple ev sahibine karşı dava açarak depozito alacağı icra takibi bile başlatabilir.



Depozito Verirken Neye Dikkat Etmek Gerekir?



Depozito verirken özellikle depozito tutarının mutlaka kira sözleşmesinde yazılmasına dikkat etmek gerekir. Şayet depozito elden verilmiş ise o zaman sıkıntısız bir depozito iadesi için sözleşmeye “elden … tutar depozito alınmıştır” gibi kesin bir ifade konulması önemlidir. Diğer yandan depozitoyu banka kanalı ile ev sahibine yollamak her zaman daha doğrudur.



Emlak365.com