Deprem Riskini Azaltacak Projeye Kandilli'de Dahil Oldu!

Türkiye'de adım adım yaklaşan deprem riskine karşı önlem almaya çalışan Kandilli Rasathanesi çok önemli bir projeye dahil oldu.
Deprem Riskini Azaltacak Projeye Kandilli'de Dahil Oldu!

Türkiye'de adım adım yaklaşan deprem riskine karşı önlem almaya çalışan Kandilli Rasathanesi çok önemli bir projeye dahil oldu. Detaylar haberimizde...

13 ülkeden 24 enstitünün yer aldığı RISE projesine Türkiye'nin tek katılımcısı olarak Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı da katıldı.



Deprem Riski Gerçek Zamanlı Olarak Azaltılacak!



Türkiye'nin deprem hattı üzerinde yer alması yürütülecek olan bu projenin değerini daha da arttırırken mevcut izleme sistemlerinden gelen gerçek zamanlı veriler kullanılarak, yapılardaki yıkım risklerini azaltmada yeni ve önemli metotlar geliştirilecek.



RISE Projesi Sayesinde Hasar Tahmini Çok Daha Doğru Bir Şekilde Yapılacak!



Konu hakkında açıklamada bulunan Proje yürütücüsü ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Şafak ‘’Deprem zararlarını kontrol eden iki ana faktör mevcuttur; bunlardan ilki binaların sağlamlığı diğeri ise yer hareketinin şiddetidir.



Çok sağlam bir bina çok büyük bir depremde bile hasar görmezken, sağlam olmayan bir bina çok küçük bir depremde bile rahatlıkla yıkılabilir. Depremin fiziksel büyüklüğünün (manyitüd) yanı sıra, bir noktadaki yer hareketinin şiddetine etki eden birçok başka faktörler de vardır (fay hattının ne kadar mesafede olduğu, fayın hangi noktada ve yönde yırtıldığı, yüzey altı jeolojik tabakalarının üç-boyutlu geometrisi, yüzeye yakın zeminin tabakalarının özellikleri gibi).



Dolayısıyla sırf depremin fiziksel büyüklüğüne dayanarak hasar tahmini yapmak ekmek bıçağı ile beyin ameliyatı yapmaya benzer. RISE projesi kapsamında mevcut izleme sistemleri iyileştirilerek ve yenileri eklenerek gelen verilerle deprem riskleri gerçek-zamanlı olarak belirlenecek ve önleyici tedbirler alınabilecektir. Yine bu proje kapsamında, binalar için deprem yüklerini simule edebilecek portatif titreşim aletleri geliştirilecek ve bu aletler deprem olmadan da binalarda deprem benzeri hareketler oluşturmayı mümkün kılacaktır.



İstanbul, proje kapsamında geliştirilecek olan yeni sistemlerin uygulama merkezlerinden biri olacaktır. Şu anda Avrupa’da en çok yapı izleme sistemlerine sahip şehir İstanbul’dur. Bunlar arasında tarihi yapılar, camiler, yüksek binalar, köprüler, altyapı sistemleri gibi yapılar bulunmaktadır” açıklamasını yaptı.



Emlak365.com