Depreme Gerek Yok, Kendi Kendine Çöken Binalarımız Var! Riskli Alanlar Genelgesi Yayımlandı

Ünlü deprem araştırmacıları büyük depremin yaklaştığı yönünde uyarılar yapmaya devam ederken, Türkiye hala kentsel dönüşümü tartışıyor.
Depreme Gerek Yok, Kendi Kendine Çöken Binalarımız Var! Riskli Alanlar Genelgesi Yayımlandı

Ünlü deprem araştırmacıları büyük depremin yaklaştığı yönünde uyarılar yapmaya devam ederken, Türkiye hala kentsel dönüşümü tartışıyor. Riskli bina sayısı alarm veriyor!

Türkiye yıkılan Yeşilyurt Apartmanı sonrasında riskli yapıları tekrar tartışmaya devam ederken yurdun dört bir yanından kolonları çatlayan ve acil boşaltılan bina haberi gelmeye devam ediyor.



Olası Bir Deprem Kapanmaz Yaralar Açar!



Her biri kendi alanında uzman olan ve büyük araştırmalara imza atan deprem profesörleri yaklaşana depreme karşı az zamanımız kaldığı yönünde uyarı yapmaya devam ederken ne yazık ki depremsiz yıkılan binalar gündemi meşgul etmeye devam ediyor.



Türkiye'nin yapı stoku incelendiğinde riskli yapı sayısının rekor seviyede olduğu görülürken 99 yılından önce yapılan tüm binaların deprem dayanıklığı yönünden incelenmesi gerekiyor. Bu noktada ise büyük bir sorun yaşanıyor ki o da ne yazık ki müetahhit - hak sahibi anlaşmazlıkları!



Kentsel Dönüşüm Zenginleşme Aracı Değildir



Bu noktada unutulmaması gereken en önemli nokta kesinlikle kentsel dönüşümün hayat kurtarmak için yapıldığıdır.



Ev sahipleri hiç para ödemeden daha güzel ve yeni evlere sahip olmak, müteahhitler ise büyük paralar kazanmak isteğinden vazgeçmeli, her iki tarafça kabul edilecek makul bir zeminde anlaşma sağlanmalıdır.



Son dönemde başlatılan ve pek çok belediye tarafından uygulanan yüzde 20 oranında daire kesintisi ile kentsel dönüşüm yaygınlaşırken vatandaşın mutlaka "100 metrekarelik evim neden 80 metrekareye düşsün" inadından vazgeçerek anlaşma yoluna gitmesi gerekir.



Şiddetli Yağmur Bile Binaları Yıkmaya Başladı



Son dönemde Türkiye'de yaşanan iklim değişikliği ve artan yağmur miktarı bile heyelan ve toprak kayması olaylarını arttırken buna bağlı olarak Türkiye'de yıkılan bina sayısı da artıyor.



Örneğin İzmir'de yaşanan heyelan felaketi sonrasında 27 ev çökme riski ile boşaltıldı. İzmir Eğridere bölgesinde meydana gelen heyelanda boşaltılan ev sayısının artması da bekleniyor.



Türkiye Deprem Alarmı Veriyor!



Birbiri ardına gelen çöken ve boşaltılan bina haberleri sonrasında dün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 81 ile çürük bina genelgesi yolladı.



Yollanan genelge ile tüm belediye ve valiliklerden riskli yapı bina analizi yapmalarını, çökme riski ağır olan bölgelerin belirlenerek bakanlığa bildirmeleri istendi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı riskli alanlar genelgesi ile riskli alanları en geç 3 ay içerisinde belirleyecek ve ardından bu alanların kentsel dönüşüme alınmasına öncelik verilecek.



Kentsel Dönüşüme Öncelik Verin



Biz hem müteahhitlere hem de riskli binalarda oturanlara emlak365.com olarak sesleniyoruz.



Gözlerinizi kapatın ve kendinizi Yeşilyurt binasının önünde enkazın altında kalan çocuğunun sağ salim çıkması için dua eden anne, baba yerine koyun.



Bu dünyada hiçbir zenginliğe, servete değişmeyeceğiz anneniz, babanız, eşiniz, canınızdan can verdiğiniz evladınızın hayatından hiçbir şeyin daha değerli olmadığını unutmayın.



Deprem gerçeği ile yaşadığımız ülkemizde bu riskin her zaman olduğunu, çürük binaların deprem bile olmadan artık çökmeye başladığı gerçeğini asla göz ardı etmeyin.



Lütfen artık kentsel dönüşümün zorunlu olduğunu unutmayın ve buna göre adımlarınızı atın.



Android uygulamamız için TIKLAYINIZ

İOS uygulamamız için TIKLAYINIZ

Facebook sayfamız için TIKLAYINIZ



Twitter sayfamız için TIKLAYINIZ



Haber Kaynağı: Emlak365.com