Destek Askeri Araç Samur Afrin Yolunda

Afrin kuşatılmasında hendekleri atlatmak için kullanılan seyyar yüzücü hücum köprüsü Samur’un eşi benzeri dünyada yok.
Destek Askeri Araç Samur Afrin Yolunda

Afrin kuşatılmasında hendekleri atlatmak için kullanılan seyyar yüzücü hücum köprüsü Samur’un eşi benzeri dünyada yok. FNNS Savunma Sistemleri A.Ş tarafından 2010 yılında prototipi üretilen araç akarsu geçişlerinde birleşerek onlarca metre uzunluğundaki köprülere dönüşecek ve her biri 70 ton olan tankların karşıya geçmesini kolaylaştıracak.

20 Ocak 2018’de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) askeri gruplarının Halep ilinin Afrin ilçesine doğru başlattığı Afrin Operasyonunda, operasyonu ileri seviyeye götürecek bir gelişme yaşandı. Seyyar yüzücü hücum köprüsü Samur bugün Afrin harekatı için bölgeye gönderildi. Bölgeye askeri araç hareketliliği hala sürmekteyken böyle bir araç yollanması Türk ordusu için oldukça başarılı bir hareket olarak yorumlandı. Harekat için oldukça can alıcı bir öneme sahip olan aracın oldukça önemli özelliklere sahip olduğu bildirildi.
Destek Askeri Araç Samur Afrin Yolunda

2010 Yılından Günümüze “Samur”

Afrin kuşatılmasında hendekleri atlatmak için kullanılan seyyar yüzücü hücum köprüsü Samur’un eşi benzeri dünyada yok. FNNS Savunma Sistemleri A.Ş tarafından 2010 yılında prototipi üretilen araç akarsu geçişlerinde birleşerek onlarca metre uzunluğundaki köprülere dönüşecek ve her biri 70 ton olan tankların karşıya geçmesini kolaylaştıracak. Aracın proje tasarım ve geliştirme aşamasında 150 Türk mühendisin 3.5 yıl boyunca aralıksız çalıştığı ve bu üstün aracın ortaya çıktığı öğrenildi. Dünyada bu sistemdeki bir aracın Yalnız Fransız ve Alman iki şirketin üretebildiğini ancak Türk hücum köprüsü Samur’un bu iki şirketin ürettiği araçlara göre hareket kabiliyetinin daha yüksek olduğu belirtildi. Araç diğer benzerlerine göre 4x4 değil 8x8. Bunun sebebi ise Türkiye’de arazi şartlarının oldukça değişik olması.Aracın elektronik gelişmelerin gösterilmesini sağlayan akıllı bilgisayar sistemine de sahip olduğu bildirildi.

Benzersiz Hücum Köprüsü


Samur’un sürücü bölmesinin özellikleri görenleri oldukça şaşırttı. Sürücü bölmesinde biyolojik, kimyasal, radyolojik ve nükleer koruma özelliği bulunan hücum köprü aracının camları da kurşun geçirmez özelliğine sahip. Zifiri karanlıkta görüş sıkıntısı çekmemesi için aracın gece görüş kameraları bulunuyor. Bu özelliği önemli kılan da operasyonun 7 gün 24 saat sürdüğü Afrin’de gece operasyonlarını kolaylaştırması. Samur, barındırdığı bu imkanlarla dünyadaki diğer orduların araçlarına fark atıyor.Oldukça modern ve dayanıklı bir araç olan Samur ülkemiz ordusunu araçlar bakımından oldukça güçlü kılıyor. Dünyadaki ordusuyla ünlü pek çok ülkenin bile Samur aracını ordusuna katmak için Türkiye’yle görüştüğü öğrenildi.