Devren Kiralık Nedir, Devren Kiralamada Nelere Dikkat Edilmeli?

Devren satılık kavramı sık sık kullanılsa da devren kiralık da sık telaffuz ediliyor. Devren kiralık nedir, diğer kiralama türlerinden farklı mıdır?
Devren Kiralık Nedir, Devren Kiralamada Nelere Dikkat Edilmeli?

Kiracının içerisinde demirbaşların kullanım hakkını da vererek bir iş yerini başkasına kiralamasına devren kiralık denir. Bu yöntem genelde işletmelerin devrinde kullanılır. Bu kiralama işlemi gayrimenkul sahibinin yazılı rızası ile yapılabilir. Türk Borçlar Kanunu'na göre gayrimenkul sahibi, geçerli bir sebep olmadığı durumlarda devren kiralamaya itiraz edemez. Gayrimenkulü devralan kişi de kira sözleşmesine taraf olur. İşyerini devren kiralayan kişi, en fazla 2 yıl yeni kiracı ile sorumlu olur.

Yeni kiracı devren kiraladığı gayrimenkulün içerisinde bulunan demirbaşlar ile diğer imkanları kullanma hakkına sahiptir. Fakat demirbaşlar gayrimenkul sahibine ait olmaya devam der. Bir iş yerini uzun vadeli olarak kiralayan kişi, kullanım hakkını başkasına devredip gayrimenkul sahibine olan borçlarını da sona erdirebilir.

Devren Kiralık Nedir, Devren Kiralamada Nelere Dikkat Edilmeli?

Devren kiralık işlemlerde, dairedeki tüm olanakların kullanım hakkı devir işeri ile tamamlanır. İşletmeyi devren kiralayan kişi, içerisinde yer alan olanakları kullanmak istemezse sözleşmeyi feshedebilir. Hukuki yaptırım gerektiren bir durum varsa yaptırım uygulanır.

Mevcut kiracı, işletme içerisinde yer alan tüm olanakları yeni kiracıya devreder. Mal sahibinin onayı ve bilgisi olmadan devretme işlemi yapılamaz. Özel bir durum olmadığı sürece kira ilişkisinin devredilmesine itiraz edilemez. Kiracı mala zarar verir ya da mal üzerinde kalıcı hasar bırakırsa kiracıdan sözleşmeye göre tazminat talep edilebilir. Mal sahiplerinin bu konuda hukuki hakları vardır. Devren kiralama işlemlerinde kiralanan iş yerinin çok ortaklı olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır.