Dikey ve Yatay Mimari Nedir?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan açıklamalarda sık sık geçen dikey ve yatay mimari merak konusu olmuştu. Peki, dikey mimari ne demek, yatay mimari nedir?
Dikey ve Yatay Mimari Nedir?

Son dönemde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı TOKİ tarafından hayata geçirilen konut projeleri kapsamında sık sık gündeme gelen yatay mimari ve dikey mimari kavramları da vatandaşlar tarafından en çok yanıt aranan konular arasında yer alıyor.

Küresel iklim değişikliği nedeni ile bir kere daha gündeme gelen dikey mimari özellikle de büyük şehirlerde tartışma konusu olmuş, kentsel dönüşüm projelerini desteklemek adına bazı yerlerde çok katlı binalara izin verilmesi ile yatay mimari vurgusu öne çıkmıştı. Peki, dikey ve yatay mimari nedir?

YATAY MİMARİ NEDİR?

TOKİ projeleri ile bir kere daha gündeme gelen yatay mimari eni boyundan daha geniş olan konut projelerini ifade etmek amacı ile kullanılan bir emlak terimidir. Az katlı konut projeleri için kullanılır. Son dönemde yaygınlaşan dikey mimari örnekleri nedeni ile şehirlerin siluetleri hızla bozulurken yatay mimariye dönüş yaşanmıştır.

İnsanların doğaya daha yakın ve daha sosyal bir hayat yaşamalarını sağlamak adına son dönemde yatay mimari öne çıkarken şehirleşme açısından da estetik değerlerin korunmasını güvence altına almaktadır. İmar yönetmeliklerinde yatay mimariyi teşvik etmek amacı ile imar yönetmeliklerinde de düzenlemeye gidilmektedir. Özellikle de taban alanı kullanımı için belirlenen alanın yüzde 40 seviyesinden yüzde 60 seviyesine çekilmesi için çalışmalar dikkat çekmektedir.

Dikey ve Yatay Mimari Nedir?

DİKEY MİMARİ NEDİR?

Yatay mimarinin aksine dikey mimari çok katlı binaları ifade etmektedir. Son yıllarda nüfusun hızlı arttığı, arsa üretiminin yetersiz kaldığı, büyük ya da büyümekte olan şehirlerde dikey mimari öne çıkmaktadır. Dikey mimarinin sağladığı en büyük avantaj dar bir alanda dahi çok sayıda hane oluşumuna olanak sağlamasıdır.

Dikey mimarinin en çok eleştiri konusu olduğu bölüm ise şehir silüetlerini bozmasıdır. Başta büyükşehirlerde yaşanan arazi sorunları nedeni ile dikey mimari her geçen gün daha fazla tercih edilirken kentsel dönüşüm projeleri ile maliyeti düşürmek adına da bazı belediyeler yatay mimari yerine dikey mimari yöntemini tercih etmektedir. Yatay mimari ise son dönemde küresel iklim değişikliği olaylarının artması üzerine daha fazla benimsenmekte olup TOKİ eli ile yapılan projelerde dikey mimari yerine yatay mimariye yönelim dikkat çekmektedir.