Dikkat! Emlak Vergisi Muafiyeti İçin Ortak Alan Kararı Çıktı

Emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanmak isteyen kişiler konutların 200 metrekareyi aşmaması şartına takılırken bu engeli kaldıran ortak alan kararı çıktı!
Dikkat! Emlak Vergisi Muafiyeti İçin Ortak Alan Kararı Çıktı

Emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlanmak isteyen kişiler konutların 200 metrekareyi aşmaması şartına takılırken bu engeli kaldıran ortak alan kararı çıktı!

Belediyelerin büyük bir bölümü emlak vergisi muafiyeti konusunda ortak alan hesaplaması yapmayı tercih ediyor.



Bu nedenle başvuruda bulunan kişilerin evlerinin brüt metrekareleri 200 metrekarenin altında olmasına rağmen ortak alanlar da hesaplamaya dahil ediliyor ve bu da kişinin muafiyet hakkından yararlanmasını engelliyor.



Vatandaş Davayı Kazandı, Emlak Vergisi Muafiyeti Hakkı Kazanırken Geriye Dönük Ödediği Emlak Vergisini Karar Aldı



Konu hakkında bir yazı yayımlayan Hürriyet Gazetesi yazarlarından Ahmet Karabıyık “Vergi mahkemesi belediyenin uygulamasını kabul etmedi, vatandaşı haklı buldu. Ve geçmişte ödenen vergiler de iade alındı. Artık emlak vergisi ödemiyoruz" diyen takipçisinin dava sürecini paylaştı.



Ortak alan hesaplaması nedeni ile mağdur olduklarını söyleyen Y.Mühendis- Mimar olan Tarhan Koldaş “Bizim oturduğumuz sitede de, dairelerin brüt metrekareleri 200 metrekarenin altında.



Ancak belediye; ortak alanlardan alınan payları da dahil ederek hesaplama yaptığında, dairelerin brüt 200 metrekareyi geçtiğini söyledi. Ve bu yüzden vergi avantajından yararlanamadık. Normalde; emlak vergisi ödemeyecekken, dairemizin brüt 200 m2’yi aştığı belirtilerek hakkımız elimizden alındı. Ta ki vergi mahkemesine gidene kadar...” diyerek konu hakkında Vergi Mahkemesine başvuruda bulunduğunu söyledi.



İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 04 Şubat 2019 tarih ve 109945 sayılı özelgesi ile "Sitenin kapalı otoparkından gelen (dairenin arsa hissesine göre hesaplanan) 86 metrekare de dikkate alınarak dairenin dıştan dışa yüzölçümü 259 metrekare olarak hesaplandığından dolayı sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanamayacağını” söyleniyordu.



Tarhan Koldaş kendisinin de ortak alan mağduru olduğunu belirterek İzmir 4.ncü vergi mahkemesi, Esas No:2016/860, Karar No:2016/1506 bağımsız bölümün (dairenin) brüt alanına, ortak alanlardan gelen payın yeniden eklenmesine olanak bulunmadığı vurgulanıyor. Belirtilen brüt alana; yeniden ortak yerlerden gelen payın ilave edilmesi suretiyle, konutun brüt 200 m2 sınırını aştığından yola çıkılarak vergi avantajının kaybolmasının hukuka uygun olmadığı kararının çıktığını açıkladı.



Belediye tarafından üst mahkemeye yapılan itirazın da İzmir Bölge İdare Mahkemesi tarafından reddedildiğini belirten Koldaş “Sitedeki komşularının artık Karşıyaka Belediyesi’ne bu mahkeme kararı örneğiyle gittiklerinde direkt vergi avantajından yararlandırıldıklarını, ayrıca mahkeme sürecini yaşamadıklarını” söyleyerek ortak alan engeline takılan kişileri konu hakkında uyardı.



Emlak365.com