Düşük Tapu Harcı Ödemek İçin Herkes Yapıyor! Tapuda Bunu Yapanların Evlerine Bankalar El Koyabilir, İcradan Satabilir

Düşük tapu harcı ödemek için pek çok kişi tapuda satış bedeli rakamını düşük göstermeyi tercih ediyor. Tapuda yalan beyan gündemi salladı. Tapuda evin değerinin az gösterilmesi yasal mı?
Düşük Tapu Harcı Ödemek İçin Herkes Yapıyor! Tapuda Bunu Yapanların Evlerine Bankalar El Koyabilir, İcradan Satabilir

Konut fiyatlarında yaşanan hızlı yükseliş vatandaşın tapuda ödediği harç miktarının da yükselmesine neden olurken pek çok kişi düşük tapu harcı ödemek için rayiç bedelden satış yapmayı tercih ediyor. Tapuda evin değerinin az gösterilmesi Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından vergi cezası yazılmasına neden olurken aslında çok daha büyük bir risk olduğu ortaya çıktı.

Rayiç bedel ile satış bedeli arasındaki farkın çok büyük olması durumunda yapılan satış iptal edilebiliyor. Tapuda rayiç bedel üzerinden satış göstermek nedeni ile açılan davada banka haklı bulundu, hem satış iptal edildi hem de banka evi icradan satışa çıkardı!

TAPUDA RAYİÇ BEDEL ÜZERİNDEN SATIŞ GÖSTERMEK EVLERİNE MALOLDU!

Daha düşük tapu harcı ödemek için pek çok kişi evin satış değerini gerçek değer yerine rayiç bedel üzerinden göstermeyi tercih ediyor. Aynı yöntemi tercih eden İstanbul'da oturan iki kardeş bir ev satın aldı. Satın aldıkları evin tapu işlemleri esnasında iki kardeş emlakçı aracılığı ile yapmış oldukları işlemlerde ev için 900 bin lira ödemeye razı oldu.

Ancak tapu işlemlerinde evin satış değeri 360 bin TL olarak gösterildi. İki kardeş tapuda yapılan işlemlerin ardından 900 bin lirayı teslim ederek tapuyu satın aldı. Evi satan kişiden alacaklı olan banka ise iki kardeşe dava açtı ve alacağına karşı bu taşınmazın da bankaya devredilmesini talep etti.

Düşük Tapu Harcı Ödemek İçin Herkes Yapıyor! Tapuda Bunu Yapanların Evlerine Bankalar El Koyabilir, İcradan Satabilir

HEM 900 BİN LİRADAN HEM DE TAPULARINDAN OLDULAR!

Banka evin gerçek değerinin çok daha üzerinde olduğunu belirterek 360 bin liralık satışın hileli olduğunu savunarak tapu satış işleminin iptal edilmesini istedi. Mahkeme hileli satış gerekçesi ile işlemin iptaline hükmederken aynı zamanda evin banka tarafından icra yolu ile satışına da karar verdi.

100 bin liraya yaklaşan yargılama ve avukatlık masraflarının da karşı taraftan tahsil edilmesine karar veren banka böylelilkle çok konuşulacak bir emsal karara imza atmış oldu. Konya 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde bankanın talebi reddedilirken istinaf mahkemesi ise bankayı haklı buldu ve rayiç bedelden satış gösterilmesinin hileli satış olarak kabul edilmesini sağladı. Bu satış iptal edilirken vatandaş parasını ödediği evinden oldu.