Taşeron İşçilere Eşit İşe Eşit Ücret Mi Geliyor! TİS Öncesi Bakandan Önemli Açıklama
Farklı devlet kurumlarında çalışan taşeron işçilerin maaşlarına ilişkin yeni bir açıklama geldi. Bir süredir Toplu İş Sözleşmesi TİS görüşmeleri kapsamında gündemde olan maaş konusunda hükümete eşit işe eşit ücret sorusu soruldu. Konuya ilişkin bakandan gelen açıklamanın detayları.

Devlet kurumlarının her kademesinde çalışan 900 bin işçi tarafından dile getirilen taleplerin başında eşit işe eşit ücret geliyordu.
Konuya ilişkin daha önceki dönemlerde verilen soru önergesine yanıt geldi. Bu kapsamda 2020 Toplu İş Sözleşmeleri öncesinde muhalefet tarafından verilen soru önergesi bakanlıkların bu konuda ne düşündüğüne dair ipuçları verdi.
TAŞERON İŞÇİLERE EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET TALEBİ
Kadroya alındıktan sonra 4/D statüsünde çalışan taşeron işçilerin maaşlarına yönelik Cumhuriyet Halk Partisi'nden bir soru önergesi verildi. CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı tarafından verilen soru önergesinin Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından yanıtlanması talep edildi.
İşte O Soru Önergesi
“Ücret skala farklılıklarının kaldırılarak eşit işe eşit ücret ödenmesi gerekmektedir. Bakanlık olarak Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde aynı işi yapan çalışanların maaşları arasında iki katına yakın fark olmasına yol açan ve çalışma barışını bozan ücret skalasında düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?”
BAKANDAN TAŞERON İŞÇİ MAAŞI AÇIKLAMASICHP'li vekil tarafından sunulan soru önergesine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu yanıt verdi. Bakan Karaismailoğlu açıklamasının başında yüklenici firma ile çalışmakta iken 29 Nisan 2015 tarihli protokol kapsamında kadroya alınan işçilere ise sözleşmenin (Ek-1/C) ücret skalası olmak üzere 3 farklı ücret skalasına göre maaş verildiği ifade etti.
Soru önergesine ilişkin taşeron işçilerin maaşlarına yönelik yapılan açıklamada “İşçilerin işe giriş tarihlerine göre ücret skalalarının tespit edilmesine ilişkin madde hükmü, ilk defa 15 Temmuz 2005 tarihinde imzalanan 11. İşletme Toplu İş Sözleşmesi ile kabul edilmiş olup, söz konusu tarihten sonra işe giren tüm işçilere (daimi -normal-, şehit yakını, gazi, engelli, eski hükümlü) uygulanmaktadır.” ifadeleri kullanıldı.