Ekonomist Atilla Yeşilada'dan Çarpıcı İddia! Temel İhtiyaç Desteği Kredisi Ödemelerinin Takibi Yapılmıyor Mu?

Pandemi sürecinde vatandaşlara kamu bankaları tarafından verilen Temel İhtiyaç Desteği Kredisi ödemelerinin takibinin yapılmadığı Ekonomist Atilla Yeşilada tarafından iddia edildi.
Ekonomist Atilla Yeşilada'dan Çarpıcı İddia! Temel İhtiyaç Desteği Kredisi Ödemelerinin Takibi Yapılmıyor Mu?

Türkiye'de pandemi sürecinde kamu bankaları Ziraatr Bankası, Vakıfbank ve Halkbank tarafından Kredi Garanti Fonu'nun güvencesi ile Temel İhtiyaç Desteği Kredisi verilmişti. Bu krediler uygun faizli olurken 6 ay da geri ödemesiz olarak kamu bankaları aracılığı ile vatandaşlara dağıtılmıştı. 3.000 TL ile 5.000 TL arasında miktarlarda vatandaşlara verilen bu krediler için çok çarpıcı bir iddia gündeme geldi.

TEMEL İHTİYAÇ DESTEĞİ KREDİSİ GERİ ÖDEMELERİNİN TAKİBİ YAPILMIYOR İDDİASI

Ekonomist Atilla Yeşilada tarafından yapılan açıklamaya göre Kredi Garanti Fonu tarafından verilen Temel İhtiyaç Desteği Kredisi'nin geri ödemelerinin takibi yapılmıyor. Kredi Garanti Fonu'nun bilgilerine göre 3 milyon 662 bin 989 kişi bu krediye başvurmuş ve toplamda 21 Milyon TL tutarında kredi dağıtılmıştı.

KAMU BANKALARI BİREYSEL DESTEK KREDİLERİNİN PEŞİNE DÜŞMÜYORLAR

Temel İhtiyaç Desteği Kredisi hakkında çarpıcı iddialarda bulunan Atilla Yeşilada, “Kamu bankaları Kredi Garanti Fonu güvencesi ile kullandırılan Temel İhtiyaç Desteği Kredisi geri ödemelerinin paşine düşmüyor. Bu kredilere ödenirse ödenir, ödenmezse ödenmez gözüyle bakıyorlar. Daha çok ticari kredilerin takibini yapıyorlar.” dedi.

BANKALAR KREDİ VERME ŞARTLARINI AĞIRLAŞTIRACAKLAR

Bireysel kredilerin geri ödemelerinin yapılmamasının ciddi sonuçlar doğurabileceğini söyleyen Atilla Yeşilada, “Ödenmeyen bu bireysel kredilerin vatandaşlara yansıması çok kötü olacak. Bu süreçten sonra bankalar geri dönüşümü olmayan krediler nedeniyle kredi şartlarını ağırlaştırmaya başlayacaklar. Kimse kolay kolay kredi çekemeyecek, ağır şartları karşılamak zorunda kalacaklar.” ifadelerini kullandı.

GERÇEK BATIK KREDİ ORANI YÜZDE 15

Bireysel kredilerin geri ödemelerinde yaşanan sorunların devlet tarafından da farkedildiğini söyleyen Atilla Yeşilada, “Devlet bu kredilerin geri ödenmemesinin ortaya çıkaracağı sorunların farkına vardı. Bunun için de BDDK tarafından sık sık bazı kredi ürünlerine bazı sınırlamalar getiriliyor.Mesela taşıt kredisi vadeleri düşürüldü, geçtiğimiz yıl ihtiyaç kredisi azami vade süresi 60 aydan 36 aya çekildi.

Merkez Bankası da taksit sınırlaması ile alakalı olarak sınıurlama sinyalleri veriyor. Batık kredilerin oranı resmi rakamlarla yüzde 4 olarak açıklanıyor. Ancak bu gerçek rakam değil. Türkiye'de yüzde 14 – 15 civarında batık kredi bulunuyor. Uluslarası kredi derecelendirme kuruluşları bu rakamlardan bahsediyorlar. Bu gerçek ile Türkiye bankacılık sektörü ile ekonomi yönetimi yüzleşmelidir.” şeklinde konuştu.