1 Milyon TL’lik arsanızı 100 Bin TL’ye elinizden alabilirler!

Arsalar son dönemlerde oldukça kıymetli bir hale geldi. Arsa satın alırken bazı detaylara dikkat etmeyenler hem paralarını hem de arsalarını kaybedebiliyorlar.
1 Milyon TL’lik arsanızı 100 Bin TL’ye elinizden alabilirler!

Arsa yatırımı yapmak oldukça büyük bir önem kazandı. Son yıllarda imarlı arsalar oldukça fazla değerlenirken bu alanda yoğunlaşma meydana geldi. İnsanlar arsa yatırımı yaparak çok önemli kazançlar elde edebiliyorlar. Ancak bu arsalar satın alırken dikkatli olmayanlar çok büyük zararlarla karşılaşıyorlar. Özellikle hisseli arsalar satın alınırken gerekli özenin gösterilmemesi halinde yatırımcıların elinden hem arsaları hem de paralarının büyük bir kısmı gidebiliyor.

HİSSELİ ARSA ALIRKEN DİKKAT!

Hisseli arsa satın alırken oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Arsa satın almayı düşünenler bu konuda atacakları adımlarla kendilerini güvence altına alabiliyorlar. Öncelikle hisseli tapuya sahip taşınmazlarda şufa hakkının yani önalım hakkının bilinmesi gerekiyor.

Uygulanan kurala göre bir hisseli tapunun hisse payı hissedarlardan birisi tarafından satılacaksa bu satışta önalım hakkı diğer hissedarlarındır. Bundan dolayı hisseli arsanın hisse payı satılırken ilk teklif diğer hissedarlara yapılmalıdır. Hatta bı teklif noter üzerinden yapılıp belirli bir süre verilmeli ve bu süre içerisinde ortaklardan birisi veya tamamı hisse payını satın almazsa o zaman üçüncü kişilere satış yapılmalıdır.

Hissedarların önalım hakkının kullanılmasına fırsat verilmeden üçüncü kişilere yapılan satışlar ise oldukça büyük sorunların kapısını aralayabiliyor. Bu durumda ortaklardan birisi veya tamamı mahkemeye giderek yapılan satışı iptal edip önalım haklarını geç de olsa kullanabilirler. Böyle bir durumda tapu tescil işlemi yapılmış olsa bile satış bozulacaktır. Bir de tapu harcından kaçmak için tapuda arsanın satış bedeli düşük gösterilirse o zaman büyük bir zarar ortaya çıkacaktır. Örneğin 1 Milyon TL’ye satın alınan bir arsa hissesi tapuda 100 Bin TL olarak bildirilmişse ve ortaklar önalım hakkı ile bu satışı bozarlarsa ilgili hisseyi 100 Bin TL ödeyerek satın alabilirler. Bu arsayı satın alan üçüncü kişi hem arsasından hem de parasından olur.