1999 öncesi ve sonrası bina deprem riski sorgulama! 10 - 20 - 25 -30 yıllık bina depreme dayanır mı?

Düzce depremi sonrasında vatandaşlar yeniden deprem paniği yaşarken depremde üst kat mı alt kat mı en şanslı kat hangisi aramaları arttı. 1999 sonrası ve yeni binalar depreme ne kadar dayanıklı?
1999 öncesi ve sonrası bina deprem riski sorgulama! 10 - 20 - 25 -30 yıllık bina depreme dayanır mı?

Türkiye bugün yeni güne sabaha karşı meydana gelen deprem paniği ile uyanırken Düzce merkezli yaşanan deprem pek çok ilde hissedildi. Son derece geniş bir alanı etkileyen deprem vatandaşları paniğe sevk ederken vatandaşlar bir kere daha oturulan binaların sağlamlığını araştırmaya başladılar. 

Bazı binaların hasar alması bazı binalarda ise çatlak dahi oluşmaması yine "deprem değil bina öldürür" sözünü akıllara getirirken evlerin sağlamlığı da merak konusu oldu. Hatırlanacağı üzere 1999 senesinde yaşanan deprem büyük bir yıkıma neden olmuş ve binlerce kişi yıkılan evlerinin altında hayatını kaybetmişti. Bu tarihte yapılan yasal düzenleme ile yeni bina yönetmeliği hayata geçirilmiş ve bina inşaatında denetimler arttırılmıştı. 

EVİM DEPREME DAYANIKLI MI TESTİ! 

Oturulan binanın depreme dayanıklı olup olmadığı hatta kaç şiddetinde depreme dayanıklı olduğunu öğrenmek günümüzde gelişen teknoloji sayesinde artık mümkün. Bunun için evim depreme dayanıklı mı testi yaptırılması yeterli oluyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından lisans verilen yetkili yapı denetim şirketleri tarafından yapılan deprem testi ile binanın depreme dayanıklılığı öğrenilebiliyor. 

1999 öncesi ve sonrası bina deprem riski sorgulama! 10 - 20 - 25 -30 yıllık bina depreme dayanır mı?

Binadan alınan karot numunesi üzerinden yapılan karot testi ile de deprem dayanıklılığı sorgulanabiliyor. Binadan alınan beton örneği laboratuvar ortamında incelenirken özel görüntüleme cihazları ile ise kolonlarda kullanılan demirin kalınlığı ve zayıflayıp zayıflamadığı öğrenilebiliyor. 

1999 ÖNCESİ VE SONRASI BİNALAR DEPREME DAYANIKLI MI?

Ülkemizde yaşanan Büyük Marmara Depremi sonrasında deprem denetimleri arttırıldığı için 1999 sonrası yapılan binalar daha güvenli kabul edilirken 1999 öncesi yapılan binalarda denetim olmadığı için risk bulunuyor. Bu nedenle 1999 öncesi yapılan binalara mutlaka deprem riski sorgulama işlemi yapılması öneriliyor. 

DEPREMDE EN ŞANSLI KAT HANGİSİDİR, ALT VE ÜST KATTA OTURMANIN AVANTAJARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Depremde binaların dayanıklılığı kadar vatandaşlar oturdukları katların güvenliğini de araştırmaktadır. Binanın olduğu yere çökmesi durumunda en üst katta oturanların, binanın devrilmesi durumunda ise alt katta oturanların avantajlı olduğu belirtilmektedir.

YENİ BİNALAR KAÇ ŞİDDETİNDE DEPREME DAYANIR?

Binada katların araştırılması yerine binanın sağlamlığının incelenmesi tavsiye edilirken yeni binaların depreme olan dayanıklılığın yüksek olduğu belirtildi. 7 kattan daha alçak olan yeni binaların depreme dayanıklılığı 7.6 olarak belirtiliyor.