20 yıl içinde olmazsa şaşırırım diyen Celal Şengör İstanbul depreminde yaşanacakları açıkladı!

Yer bilimi alanında dünyanın önde gelen bilim adamları arasında gösterilen Prof. Dr. Celal Şengör, İstanbul’da beklenen depremin olması durumunda oluşacak acı tabloyu açıkladı.
20 yıl içinde olmazsa şaşırırım diyen Celal Şengör İstanbul depreminde yaşanacakları açıkladı!

Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye’de çok büyük bir deprem hassasiyeti yaşanmaya başlandı. İnsanlar depreme karşı daha duyarlı olurken deprem gerçeği ile de yüzleşiliyor. Deprem riski olan bölgelerin başında ise megakent İstanbul geliyor. İstanbul’da meydana gelebilecek depreme dair açıklama yapan Prof. Dr. Celal Şengör bu muhtemel deprem sonucunda İstanbul’da neler yaşanabileceğini detaylarıyla açıkladı.

20 YIL İÇİNDE OLMAZSA ŞAŞIRIRIZ

İstanbul için görünümün hiç de parlak olmadığını söyleyen Prof. Dr. Celal Şengör, “Önümüzdeki 20 yıl içerisinde o olacağını söylediğimiz deprem eğer olmazsa bilim insanları olarak buna çok şaşırırız. Bu deprem işte bu kadar bize yakın. Elbette bu bir ihtimal ama çok yüksek bir ihtimal olarak tanımlayabiliriz. Beklenen deprem 7,2 ile 7,8 arasında olabilir.” dedi.

100 BİN CAN KAYBI OLUR

Depremin çok yıkıcı bir etkisi olacağını söyleyen Prof. Dr. Celal Şengör, “Bu beklediğimiz depremin gerçekleşmesi halinde İstanbul’da 100 bin can kaybı ile karşılaşabiliriz. Depremin sadece doğrudan yıkıcı etkisi olduğunu düşünemezsiniz. Aynı zamanda deprem olduktan sonra yaşanacaklar da var. Yağma, yangın, salgın hastalıklar bunların bazılarıdır. Eğer hazırlıklı olmazsak İstanbul’da çok korkunç bir son bizi bekliyor olacak.” ifadelerini kullandı.

90 BİN BİNA YIKILIR

İstanbul’un bazı yerlerinin bu halinde felakete gebe olduğunu belirten Prof. Dr. Celal Şengör, “Bu kentte bir deprem bekleniyor. Bu deprem bugün beklenmeye başlanmadı. Yıllardır bekleniyor ama yetkililer gerekli adımları atmadılar. İstanbul şu görünümü ile depreme hazır bir kent asla değil. Bu deprem olduğunda tahminlere göre 90 bin bina yıkılacak. Bununla da kalınmayacak 260 bina da hasar alacak. Böyle bir felakette deprem sonrası müdahale yapamazsınız. İstanbul’da depreme yönelik yapılaşma yok. Bağcılar’da deprem olsa nasıl müdahale edeceksiniz. Bir haftada yıkılan binaların yanına bile gidemezsiniz.” şeklinde konuştu.

HENÜZ GEÇ DEĞİL!

İstanbul için hemen harekete geçilmesini söyleyen Prof. Dr. Celal Şengör, “Bugüne kadar yapılmadı ama hemen şu dakika itibariyle İstanbul depreme hazırlanmaya başlanmalıdır. Burada kaybedecek tek bir saniyemiz bile yok. Erteledikçe korkunç sona daha da yaklaşıyoruz. Bu olası depremi en hafif şekilde atlatma imkanımız hala var. Geç kalırsak bunun bedelini çok ağır öderiz.” açıklamasını yaptı.