200 metrekare iki katlı müstakil ev kaba inşaat maliyeti ne kadar?

Müstakil ev yaptırmak isteyenler ne kadarlık bir maliyetle karşılaşacaklarını merak ediyorlar. Bu maliyetleri merak edenler için ortalama maliyetlerle bir hesaplama yapıldı. 200 metrekarelik bir müstakil evin sadece kaba inşaat maliyeti ne kadardır?
200 metrekare iki katlı müstakil ev kaba inşaat maliyeti ne kadar?

Deprem felaketinin ardından insanlar ailelerini daha güvenli hissedebilecekleri müstakil evlerde yaşatmak istiyorlar. Müstakil evler gerek konfor gerekse de diğer özellikler bakımından çok daha avantajlı oluyor. Üstelik uygun bir arsası olanlar için müstakil ev yaptırırken arsa maliyeti de olmuyor. Peki müstakil ev yaptırırken ne kadarlık bir maliyetle karşılaşılır?

MÜSTAKİL EV İNŞAAT MALİYETİ HESAPLAMA!

İnşaat maliyetleri hesaplanırken birebir denk gelecek kesin sonuçları elde etmek mümkün değildir. Kullanılan yapı malzemelerinin kalitesi, fiyatı, nakliyesi gibi ayrıntılarla sabit bir maliyet ortaya çıkamıyor. Bu nedenle de inşaat maliyetleri tamamen ortalama maliyetlerdir. Bu ortalamanın bir miktar üzerinde veya altında bir rakam ile de karşılaşılabileceği bilinmelidir.

Uygun bir arsa üzerinde 2 katlı 200 metrekare müstakil evin maliyet hesaplamasının ayrıntıları belli oldu. Bu inşa edilecek olan evin 200 metrekare bina oturma alanı olacaktır. Kalem kalem inşaat maliyeti hesaplaması yapıldı.

PROJE VE BELEDİYE MASRAFLARI!

Müstakil ev yaptırmaya karar verildiğinde ilk olarak projeden işe başlanılması gerekiyor. Ayrıca bu proje ve inşaat için de belediyeye harç ödemesi yapılıyor. Bu maliyet kalemleri içerisinde statik proje, mimari proje, elektrik projesi, mekanik proje, jeoloji projesi, harita projesi ve belediyeye verilen tüm harçlar olmak üzere toplamda 80.000 TL ödeme yapılması gerekiyor. Bu şekilde inşaata başlamak için tüm yasal engeller de aşılmış oluyor:

İNŞAAT BAŞLANGICINDA ÇIKAN MASRAFLAR

Bir inşaata başlanılacaksa elektrik ve su temin etmek gerekiyor. İnşaat alanı elektrik direklerine ve su şebekesine yakınsa avantajlı olunacaktır. Kurulacak şantiyeye elektrik ve su temin etmek ortalama 15.000 TL masraf çıkaracaktır. Eğer mesafe uzunsa bu masraf daha da artabilir.

Bir müstakil ev inşaatına başlamak için ilk adım temel kazma olacaktır. 200 metrekarelik alan için temel kazınması gerekmektedir. Kepçe kullanılarak bu temel kazılabilmektedir. Saatlik ücreti 750 TL olan kepçe temeli 5 saatte kazabilir ve maliyeti 3.750 TL olacaktır. Ancak zemin kaya olursa ve kepçe bunu aşmakta zorlanırsa süre de maliyet de yükselebilir.

Temel kazıldıktan sonra belediye tarafından bu temel kazısına onay verilmesi gerekir. Artından ise grobeton dökmeye başlanılabilir. 200 metrekarelik bir alan için 8 metreküp grobeton gerekecektir. Bunun toplam maliyeti de 12.000 TL olacaktır. Ardından temelde kullanılacak demir için bir maliyet çıkacaktır. 200 metrekarelik bir zemin için 2,9 ton inşaat demiri harcanacaktır. Güncel fiyat olan 18.00 TL’den hesaplandığında maliyet 52.200 TL olacaktır.

Topraklama hattı için 6.000 TL masraf çıkmaktadır. Bunun ardından ise temel betonu dökülebilir. Burada 24 metreküp beton kullanılacaktır ve toplam masrafı da 36.000 TL olacaktır. Ardından su basman kotu çıkmak için beton masrafı da 21.000 TL olacaktır. Bunun için de 14 metreküp beton dökülmesi gerekir.

1. VE 2. KAT MALİYETLERİ

Kalıp ve demir işçiliği için iki katta toplam 150.000 TL maliyet oluşacaktır. İlk katta 3,2 ton demir kullanılması gerekmektedir ve bunun masrafı 57.600 TL’dir. Asmolen masrafı 8.400 TL, 1. katın beton masrafı 54.000 TL’dir. 1. kata 36 metreküp beton dökülecektir. Elektrik borularının çekilmesi de 1.500 TL maliyetindedir.

2. kat için de masraflar hemen hemen ilk kat masrafları gibidir. Bu katta 3 ton demir kullanılıp 54.000 TL masraf çıkar. Asmolen ise 9.100 TL olacaktır. Beton masrafı aynıdır ve 54.000 TL ödenmesi gerekir. Yine elektrik borularının çekilmesi 1.500 TL’dir. Tüm bu işlemlerle karkas inşaat ortaya çıkacaktır.

200 metrekarelik müstakil bir evin duvarı için 28 ton kum kullanılmaktadır. Buna ek 50 torba çimento, 3.300 adet iri tuğla, 3.670 adet 8,5’luk tuğla gerekecektir. Tüm bunlar da 70.000 TL tutacaktır. Bu maliyetlere inşaatta çalışacak işçilerin SGK primleri de 10.000 TL olarak eklenmesi gerekir.

TOPLAM MALİYET!

200 metrekare büyüklüğünde iki katlı müstakil bir evin kaba inşaatı ortalama 2 aylık bir süreçte tamamlanır. Bu inşaatın toplam maliyeti ise 706.300 TL olmaktadır. Bu yalnızca kaba maliyetidir. Evin içinin yapımı da oldukça maliyetlidir ve o ayrı bir şekilde hesaplanmaktadır.