2023 kira gelir vergisi istisnası ve beyan sınırı hesaplandı bu rakamı aşan ev sahipleri vergi ödeyecek!

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren 2023 kira gelir vergisi istisnası için merak edilen rakam açıklandı. 2023 yılı kira gelir vergisi istisnası işyeri ve mesken ne kadar hesaplandı.
2023 kira gelir vergisi istisnası ve beyan sınırı hesaplandı bu rakamı aşan ev sahipleri vergi ödeyecek!

2023 kira gelir vergisi hesaplama için kullanılacak olan kira geliri vergi istisnası belirlendi. Milyonlarca ev sahibini ilgilendiren rakam kira geliri olan kişilerin 2023 yılında gelir vergisi ödeyip ödemeyeceklerini belirlemesi açısından büyük önem teşkil ediyor. 

2022 senesinde sahip olduğu taşınmazı kiraya vererek gelir elde eden kişiler kira gelir vergisi mükellefi olarak kabul ediliyor. Ev sahipleri tahsil etmiş oldukları kira geliri üzerinden gelir vergisi ödemekle yükümlü tutuluyor. Ancak tüm vergi türlerinde olduğu gibi kira gelir vergisinde de belirli bir muafiyet hakkı tanınıyor ve istisna tutarını aşmayan ev sahipleri kira gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda kalmıyor. 

2023 KİRA BEYANNAMESİ NE ZAMAN VERİLİR?

Ev sahipleri için vergi ödeme dönemi Mart ayında başlamakta olup her sene belirlenen kira gelir vergisi istisnası tutarını aşan ev sahipleri 31 Mart tarihine kadar beyanname vermekle yükümlüdür. Ev sahipleri için Gelir İdaresi Başkanlığı GİB sitesi üzerinden hazır beyan sistemi desteği verilmekte olup bu sayede ev sahipleri sadece tahsil ettikleri kira bedeli bölümünü doldurarak beyanname verebilmektedir. 

 2023 KİRA BEYAN SINIRI NE KADAR, KİRA GELİRİ İSTİSNASI KAÇ TL OLDU?

2022 senesinde kira geliri elde eden ev sahipleri 2023 yılında bu gelir üzerinden vergi ödeyecekler. 2022 yılında 9 bin 500 TL olarak uygulanan konut kirası beyan sınır 2023 senesinde yeniden değerleme oranı üzerinden hesaplanması durumunda 21 bin liraya yükselecek. Yani 2022 senesinde kiraladığı taşınmazı üzerinden 21 bin liraya kadar kira geliri elde eden ev sahipleri beyanname vermezken bu sınırı aşanlar ise vergi ödemesi yapacak.