ABD'de konut kredisi faizleri geriliyor! Mortgage faizlerinde son durum açıklandı!

ABD ekonomisinin önemli göstergelerinden olan mortgage (konut kredisi) faizlerinde düşüş meydana geldi. 30 yıl vadeli mortgage faizleri 4 haftalık yükseliş sürecinin ardından yüzde 6,71’e düştü.
ABD'de konut kredisi faizleri geriliyor! Mortgage faizlerinde son durum açıklandı!

ABD’de hem konut sektörünün hem de ekonominin önemli verilerinden olan mortgage faizlerinde bir düşüş meydana geldiği açıklandı. Mortgage Bankalar Birliği (MBA) verilerinde yer alan bilgilere göre 10 Mart ile biten haftada bir önceki haftaya göre mortgage başvuruları yüzde 6,5 oranında arttı. ABD’de 30 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranı ise yüzde 6,79’dan yüzde 6,71’e düştü.Son 4 haftadır açıklanan verilerde mortgage faizleri yükseliyordu. Bu son veri ile beraber faiz düşüşü başladı. Yapılan açıklamaya göre bahsi geçen dönemde 15 yıl vadeli mortgage için ortalama faiz oranları ise yüzde 6,25’te yüzde 6,14’e geriledi.

MORTGAGE FAİZLERİNİN NEDEN DÜŞTÜĞÜ ORTAYA ÇIKTI!

Mortgage Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Joel Kan tarafından bir açıklama yapılarak mortgage faizlerindeki düşüşün nedeni kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre ABD’de yaşanan banka iflasları ve bunun ekonomiye olası etkileri ile tahvil faizlerinde geçtiğimiz hafta düşüşler meydana geldi. Bu finansal gelişme mortgage faizlerini etkileyerek gerilemesini sağladı.

KONUT TALEBİNDE CANLANMA BEKLENTİSİ

Konut satın alma istatistiklerine dair de bilgi veren Mortgage Bankalar Birliği Başkan Yardımcısı Joel Kan, “Konut satın alma başvuruları art arda ikinci jaftada da arttı. Bu rakam geçen yılın hızının neredeyse yüzde 40’ının bile altında kalıyor. Mortgage faizlerinde düşüşler oldukça konut talebinde bir canlanma olmasını bekliyoruz. Ancak finansal piyasalardaki belirsizlik konut satın almayı düşünenlerin kararlarını etkileyebiliyor.” dedi.

EKİM 2022'DE REKOR SEVİYEYE ÇIKMIŞTI

ABD’de 30 yıl vadeli mortgage faizleri son 21 yılın zirvesini Ekim 2022 döneminde görmüştü. O dönem mortgage faizleri yüzde 7’yi aşarak rekor kırmıştı. ABD’de FED’in yüksek enflasyonla mücadele kapsamında faiz artırımları yapması konut piyasasında zayıflamaya neden olmuştu.