AFAD deprem senaryosu! Beklenen Marmara depremi sadece İstanbul'u değil 10 ili etkileyecek

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen büyük deprem felaketi tam 11 ili yıkarken yaşanan deprem sonrasında gözler Marmara ve İstanbul bölgesine çevrilmişti.
AFAD deprem senaryosu! Beklenen Marmara depremi sadece İstanbul'u değil 10 ili etkileyecek

AFAD deprem senaryosu ile Beklenen Marmara depremi sadece İstanbul'u değil 10 ili etkileyecek! 6 Şubat tarihinde meydana gelen ve asrın felaketi olarak Cumhuriyet tarihinin en yıkıcı, en çok can kaybı olan deprem olarak kayıtlara geçen Kahramanmaraş depreminde 48 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetmişti. 

Yaşanan büyük deprem felaketi acı bir tokat olarak yüzlere çarparken gözler her an büyük bir depremin olması beklenen İstanbul'a çevrilmişti. 1999 senesinde yaşanan Gölcük depremi sonrasında deprem uzmanları beklenen Marmara depremi ve olası İstanbul depremi için peş peşe açıklamalar yapılarak önlem alınmasını talep etmişti. Aradan 24 sene geçerken Kahramanmaraş depremi sonrası İstanbul'da büyük bir panik havası oluşmuştu. 

AFAD DEPREM SENARYOSU ORTAYA ÇIKTI! İSTANBUL DEPREMİ TAM 10 İLDE YIKIMA NEDEN OLABİLİR

Türkiye yaşanan büyük deprem felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken İçişleri Bakanlığı AFAD Deprem Dairesi (AFAD-RED sistemi) tarafından hazırlanan deprem senaryosu ile İstanbul'a komşu olan 10 ilin yaşanan depremden etkileneceği ifade edildi. Marmara Denizi açıklarında 7.5 şiddetinde bir deprem senaryosu üzerine hazırlanan planda İstanbul'un Avrupa Yakasında yer alan 39 ilçenin yanı sıra İstanbul’a komşu 10 ilde depremde yıkımı yaşayacak. 

İSTANBUL'DA DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK İLÇELER HANGİLERİ?

İstanbul depremi için en riskli ilçeler Adalar, Avcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Maltepe, Tuzla, Üsküdar, Zeytinburnu ve Sultanbeyli ilçeleri ve yakın mahalleler olarak sıralandı. Büyükçekmece ve Beylikdüzü ilçelerinde ise depreme ek heyelan riski olduğu ifade edildi. Silivri ve Tuzla aktif fay hattına en yakın ilçeler olarak yer alırken Esenyurt ise nüfus yoğunluğu nedeni ile en riskli ilçeler arasında yer aldı. 

Yayımlanan raporda "Bağcılar, Bahçelievler, Esenler, Gaziosmanpaşa, Kadıköy, Kağıthane, Kartal, Küçükçekmece, Maltepe, Pendik, Ümraniye ve Üsküdar ilçeleri, kalabalık ve yoğun nüfuslu olmaları ve kapanması muhtemel yollar nedeniyle müdahale sürecinde diğer bölgelere göre fazlaca zorluk yaşanabilecek. Tüm ilçelerimizde, kişi başına düşen toplanma alanlarının artırılması deprem sonrası oluşabilecek riskleri azaltıcı unsurlar olarak belirtilmiştir" denilerek bu alanlarda toplama alanlarının önemine değinildi.